08:00

Pennette z liśćmi buraka


Z cyklu Viva la pasta! znowu nadajemy na linii Mazowsze -Toskania. 
Wykorzystując dobrodziejstwa sezonu ugotowałyśmy z Aleksandrą makaron z duszonymi liśćmi buraka, czyli pennette con le foglie di barbabietola.
Otrzymałyśmy lekkie i aromatyczne danie, które bardzo polecamy w upalne dni. 

Składniki (4 osoby):
  • ok. 350-400 g makaronu pennette
  • liście i łodygi z dużego pęczka buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie czerwone cebule
  • oliwa
  • sól

Czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem podsmażyć. Liście buraków dokładnie wymyć i wraz z łodygami posiekać. Dodać do czosnku i cebuli i dusić ok. 30 minut. Posolić do smaku. Makaron ugotowany al dente wymieszać z duszonymi burakami. 

Zapraszam Was również do obejrzenia penette con le foglie di barbetiola przygotowane przez Aleksandrę w Toskanii


6 komentarzy:

  1. Fajne te buraki, takie dlugie. To chyba polska odmiana, widzialam do kupienia nasiona w polskich sklepach ogrodniczych. Tu we Wloszech nie. Danie pyszne :D Mojej rodzinie smakowalo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - buraki z ogródka siostry:) Nam też danie smakowało. Proste, ale bardzo aromatyczne.

      Usuń
  2. Uwielbiam wszelakie dania z makaronem, a Twoja propozycja bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konczi i Szpileczka - to mamy podobnie z podejściem do dań makaronowych:)

      Usuń
  3. Brzmi niezle, trzeba by kiedys wyprobowac:) Liscie burakow to u mnie zazwyczaj w koszu laduja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - o to koniecznie musisz spróbować:)

      Usuń