15:46

Jajka faszerowane w skorupkach

Bajeczne smaki zapraszają na jajka faszerowane w skorupkach: tradycyjnych oraz waflowych. 
Takie jajka to bardzo smaczna przekąska. Wersję w skorupkach waflowych szczególnie polecamy dzieciom:)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 skorupek waflowych Vafini
  • 100 g pieczarek
  • kilka szczypiorków
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
1. Wersja tradycyjna

Ugotowane jajka przekroić na pół. Połówki jajek ostrożnie wydrążyć i pokroić w kostkę. Do jajek dodać pokrojone w kostkę i podsmażone pieczarki oraz szczypiorek i łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nafaszerować połówki skorupek i wierzch oprószyć bułką tartą. Smażyć na pozostałym maśle aż się zarumienią - jajka ułożyć farszem do dołu. 

2. Wersja w skorupkach waflowych

Ugotowane jajka obrać i posiekać. Połączyć z pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi pieczarkami oraz szczypiorkiem i łyżką masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Nafaszerować skorupki waflowe i wierzch oprószyć bułką tartą. Smażyć na pozostałym maśle aż się zarumienią - jajka ułożyć farszem do dołu.




9 komentarzy:

  1. tez takie robię na przyjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justyna - takie jajka są świetne jako przekąska na przyjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprost uwielbiam takie jajka - Mama zawsze przyrządza je na Wielkanoc... Smak dzieciństwa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nashelly - u mnie nie było takich jajek, ale patrząc na to jak smakują mojemu synowi, to chyba pojawią się w tym roku na wielkanocnym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba wkradł się błąd-w wersji tradycyjnej jajek nie obieramy tylko kroimy na pół w skorupkach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - dzięki za czujność:) Tak własnie robimy:) Nie obieramy:)

      Usuń
    2. :)czytałam dokładnie bo będę robiła,uwielbiam jajka,jem ogromne ilości:)

      Usuń
  6. Super! U mnie w domu ostatnio pochłaniane są wręcz zastraszające ilości jajek:) Smacznego życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas też ostatnio jaj schodzi całe mnóstwo:) ... ale takich faszerowanych w skorupkach jeszcze nie robiłam:) buziaki

    OdpowiedzUsuń