Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy wraz z Aleksandrą na zapiekankę makaronową z grzybami czyli pasticcio di pasta ai funghi.
Moją zapiekankę przygotowałam z serem Quartirolo Lombardo (krowi ser podpuszczkowy z mleka pasteryzowanego, z Lombardii), ale można również użyć sera Fontina, tak jak to zrobiła Aleksandra.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 20 listków bazylii (dużych)
- 1 średnia cebula
- 6 łyżek oliwy
- 1 puszka pomidorów pelati
- sos beszamelowy: 30 g masła, 30 g mąki, 250 ml mleka, 50 g parmezanu
- 100 g (dałam trochę więcej) sera Ouartirolo Lombardo
- 400 g makaronu farfalle (kokardki)
- sól
- pieprz

Zapraszam również do obejrzenia pasticcio di pasta ai funghi przygotowanej przez Aleksandrę w Toskanii.
Mnie ta zapiekanka bardzo smakowala, Tuz po wyjeciu z pieca jest taka cieplutka i milutka dla podniebienia. Forma byla dosc duza, wiec zostalo troche na drugi dzien. Odgrzane na wolnym ogniu pod przykryciem tez smakowalo! Nastepnym razem przygotuje z kokardkami, tak jak Ty :)
OdpowiedzUsuńAleksandra - była przepyszna, ale najbardziej smakowała mi już przestudzona. Aromat grzybów był najbardziej wyczuwalny. Ja zapoluję jeszcze na fontinę i następnym razem z nią zrobię:)
Usuńdzięki za przepis, wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam takie danie z makaronem i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBaccarat - cieszę się, że przepis się przyda i życzę smacznego:)
Usuń