sobota, 15 marca 2014

Fougasse z oliwkami

Fougasse to regionalna specjalność Prowansji. 
Te urocze chlebki w kształcie liści upiekłam w ramach marcowego wypiekania z innymi blogerami. 
Chlebki urzekły nas chrupkością skórki. Zdecydowanie będą powracać w domowym menu. 
J. Hamelman podaje, że to porcja na 2 chlebki, ale ja zrobiłam 2 większe i trzy nieco mniejsze. Dla każdego po jednym. 
Dodatkowo posypałam część ziołami prowansalskimi. 
Wyszło przepysznie!

Składniki pate fermentee:
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (użyłam T650)
  • 3/8 szklanki wody 
  • 3 g soli
  • szczypta drożdży suchych

Drożdże wymieszać z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pate fermentee powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. 
Ciasto przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temp. ok. 21 stopni. Po tym czasie zaczyn powinien być wyrośnięty, a w środku lekko się zapadać. 

Składniki ciasta właściwego:

  • 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (T650)
  • 3/8 szklanki mąki pszennej razowej (T2000)
  • 1 i 1/8 szklanki wody
  • 6 g soli
  • 3  g drożdży suchych
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 g oliwek nicejskich (użyłam zielonych, pokrojonych w plasterki)
  • całe pate fermentee

Ślimak wykonany przez Olka:)
Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz pate fermentee, oliwek i oliwy. Przy pomocy miksera (na wolnym biegu) mieszać do momentu połączenia składników (3 minuty). Podczas miksowania małymi porcjami dodawać pate fermentee. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dodać trochę wody. Zwiększyć obroty miksera, dodać oliwę i wyrabiać 5-6 minut. Wyłączyć mikser i ręcznie zagnieść ciasto dodając oliwki. Ciasto przełożyć do czystej miski i pozostawić na 2 h. Po upływie 1 h wyjąć, rozciągnąć i złożyć na trzy. Po 2 h ciasto podzielić na porcje, lekko zaokrąglić i ułożyć złączeniem do dołu. Odstawić na 20 minut, a następnie rozwałkować na owalny kształt. Pozostawić na 1 h. Po upływie tego czasu ciasto delikatnie rozciągnąć (mniej więcej o połowę) i uformować wydłużony trójkąt. 


rys. z książki J. Hamelmana Chleb

Naciąć jak na rys. A (ja wykonałam w części pionowo 3 mniejsze nacięcia). Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto (rys. B) żeby nacięcia się otworzyły. Chlebki piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni (naparowanym poprzez ustawienie na dole piekarnika naczynia z wodą lub kilkoma kostkami lodu). Przed pieczeniem można posypać ziołami, solą morską lub czarnym pieprzem i parmezanem.


Hania 1,5 roku

Razem ze mną fougasse upiekli:






31 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. http://breakfastdancejoggingenjoy.blogspot.com/ - :)

      Usuń
  2. Aniu,
    przepiękne!
    I ta urocza wstążeczka...
    A widok Córci z ogromnym liściem bezcenny!
    Dziękuję za Twój udział.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber = dziękuję za kolejne zaproszenie:)

      Usuń
  3. Aniu-wspaniały liść :) Piękny fougasse :) ale osóbka podgryzająca chlebek na dolnych zdjęciach jest gwiazdą tego wpisu :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia - dziękuję serdecznie:)

      Usuń
  4. Piękne listki, cudowne zdjęcia:) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika - dziękuję i wzajemnie:)

      Usuń
  5. Aniu, chlebek piekny, ale dziecko jeszcze piekniejsze :) Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malarka - dziękuję. Było miło znowu się spotkać:)

      Usuń
  6. cudne! i chlebki i fotomodelka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jswm - dziękuję w imieniu swoim oraz fotomodelki:)

      Usuń
  7. No matko kochana, ja, taki frankofil (niestety ;)) nie znam tego !!!!!! Wypiekam koniecznie la semaine suivante !!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - mam nadzieję, że Cię pocieszę, bo ja też wcześniej nie znałam. Piecz koniecznie la semaine suivante:)

      Usuń
  8. Aniu, piękne zdjęcia! Ostatni kolaż mnie rozbroił... :D
    No i ta wstążeczka! Ach ;)

    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powalające zdjęcia... A kokardka rzuca na kolana...
    Miło było ponownie piec wspólnie, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne foty liściowo dzieciece, dziękuję za wspólną zabawę , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten liść prawie taki jak Hania. Piękny i pyszny, dziękuje i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastycznie wygląda córcia z tymi liśćmi! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. śliczne! Pozdrawiam i dzięki za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne chlebki a Córcia cudna :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj chlebek prawie większy od dziecinki…ha, ha…
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny efekt uzyskałaś i te zioła prowansalskie zapewne dodały smaczku:-) dzięki za kolejny wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hania prócz pysznej przekąski ma też niezłą zabawę;)
    Słodkie zdjęcia!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne chlebki Ci wyszły:) Widzę, że Hani też smakowały:)) Dziękuję za wspólne pieczenie;) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję za wspólny czas:-), pięknie upieczone:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny wypiek, dziękuję za wspólnie spędzony czas, mam nadzieję, że za miesiąc spotkamy się ponownie! Masz śliczną córcię :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaczarowałaś mnie zdjęciami córeczki zajadającej fougasse :):)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Ci za kolejne wspólny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  22. Aniu wybacz, ale nic nie przebije Twojej córeczki zajadającej fougasse .... te zdjęcia po prostu powalają na kolana:)... potwierdza się to co napisałam Ci w poprzednim poście o Twoich zdjęciach:) .... a ten liśc to naprawde wielki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.