niedziela, 9 marca 2014

Ciasto z kaszy manny i mascarpone



To ciasto jest zaskakujące. 
Nie spodziewałam się, że coś takiego może wyjść z połączenia mascarpone i kaszy manny. Ciasto jest wilgotne, jakby babkowe, lekko grysikowe. Umiarkowanie słodkie i ciekawie urozmaicone prażonymi płatkami migdałowymi.
W wersji dla dorosłych, podane na likierze amaretto, nabiera niesamowitej mocy:)

Zainspirował mnie ten przepis.

Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g kaszy manny (użyłam błyskawicznej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 2 pomarańcze
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g płatków migdałowych
  • 125 ml wody
  • likier amaretto (opcjonalnie w wersji do podania dla dorosłych)

Przy pomocy miksera utrzeć masło z 2/3 szklanki cukru i mascarpone. Dodać jajka (wrzucać po jednym) i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, a następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut (aż wierzch się zrumieni).
W garnku zagotować 125 ml wody z 1/3 szklanki cukru i sokiem wyciśniętym z drugiej pomarańczy - gotować krótko (2 minuty).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu nasączyć je gorącym syropem pomarańczowym i posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Można jeść ciepłe.
Wersja dla dorosłych: na talerzyk wylać 1-2 łyżki likieru amaretto i na nim ułożyć ciasto.



Po inne moje przepisy z zastosowaniem kaszy manny zapraszam tutaj.



8 komentarzy:

  1. Manna pasuje do każdego rodzaju potraw, wypieków.. idealna na kluseczki, serniki , ciasteczka<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne, mięciutkie ciasto.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie pani przepisy;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie powiem, proporcje dobre, ciasto ladnie się udaje ale smak.... nijaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) szczerze mówiąc to nie rozumiem, bo i pomarańcze, i podprazone płatki mają dużo smaku. Że już o wersji z amaretto nie wspomnę... No, ale jak widać gusta mamy różne.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.