16:51

Mazurek królewski

Mazurek, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Pięć warstw wspaniale ze sobą współgrających. Na pierwszy rzut oka bardzo pracochłonny, ale moim zdaniem to tylko pozory:)
Zresztą jego przygotowanie można sobie rozłożyć w czasie - a każdą z warstw przygotowuje się stosunkowo krótko.
Mazurek to ciasto przygotowywane na Wielkanoc, ale ten jest ciastem ponadczasowym - jabłka, orzechy, mak i czekolada wspaniale odnajdą się również na Boże Narodzenie. 
Przepis pochodzi z Pozytywnej kuchni.

Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):

1. Ciasto kruche (lekko słone):
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć nimi blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 20 minut w 180 stopniach. 

2. Masa jabłkowa:

  • 1 kg lekko kwaśnych jabłek 
  • 1 galaretka (pomarańczowa)
  • 0,5 szklanki cukru



Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć kilka minut z cukrem. 


Lekko przestudzić i dodać galaretkę rozpuszczoną w 100 ml wrzątku. Masę jabłkową (jeszcze lekko ciepłą) wyłożyć na kruche ciasto. Ostudzić i odstawić do lodówki. 


 3. Masa makowa:
  • 250 g maku 
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g innych bakalii ( u mnie orzechy włoskie i kandyzowany ananas oraz suszona żurawina)


Mak zalać wieczorem wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Rano dokładnie odsączyć i zmielić (ja zmiksowałam blenderem). Dodać pozostałe składniki (oprócz bakalii). Gotować cały czas mieszając (masa jest dość gęsta) około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać bakalie. Ciepłą masę przełożyć na masę jabłkową. Schłodzić i wstawić do lodówki. 





4. Masa orzechowa:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125 ml mleka
  • 200 masła (moim zdaniem można zmniejszyć do 150 g)
  • 1 łyżka spirytusu (lub jakiegoś innego mocnego alkoholu)

Orzechy zmielić, dodać mleko i cukier i gotować około 5 minut. Następnie dodać masło i alkohol. Rozpuścić na gładką masę i przelać na masę makową. 

5. Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • opcjonalnie orzechy włoskie do posypania po wierzchu





Czekoladę rozpuścić z masłem (w kąpieli wodnej) i wylać na stężałą masę orzechową. 
Można po wierzchu posypać orzechami lub ozdobić innymi bakaliami. 
Przechowywać w lodówce.







Mazurek najlepszy jest na drugi dzień:)

Uwaga: w przypadku tego przepisu nie należy analizować ilości kalorii. 
Smak jest rewelacyjny i tylko o tym należy myśleć:)

16 komentarzy:

  1. Taki mazurek "na bogato":)Bardzo chciałabym go spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - określenie "na bogato" bardzo do niego pasuje:)

      Usuń
  2. Aniu,
    mazurek wygląda bajecznie!
    Chętnie bym się poczęstowała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - nawet mój mąż, średni zwolennik mazurków, był oczarowany:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jey - nie da się ukryć jego królewskości:)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie. Bogaty i śliczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odjęłabym tylko warstwę makową, a resztę porywam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - a ja go właśnie dla tej masy zrobiłam:)

      Usuń
  6. Jeszcze takiego nie robiłam, ale mam nadzieję, że uda mi się go zrobić w przyszłym roku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - wciągnij go koniecznie na listę, bo naprawdę warto:)

      Usuń
  7. Królewski to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę go upiec któregoś dnia:) Może na chrzciny Lili.... zasyłam buziaka

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zamiar zrobić taki mazurek, tylko czy do masy orzechowej potrzebny jest alkohol?chciałabym żeby i moje dziecko zjadło to ciasto.Pozdrawiam. Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula - można spokojnie pominąć ten składnik. Miłego pieczenia!

      Usuń