08:19

Drożdżówki z serem (Bajeczne smaki)

Bajeczne smaki zapraszają na kolejny film. Tym razem wspomnieniami sięgamy do dzieciństwa i drożdżówek z serem:) 
Wykonanie takich domowych jest naprawdę proste, a smak zdecydowanie lepszy niż kupnych. 
Z podanej porcji wychodzi około 20 sztuk.

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
Składnik nadzienia:
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • żółtko
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • cynamon
dodatkowo: 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania bułeczek po wierzchu

Składniki ciasta wymieszać ze sobą ręką lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
W międzyczasie przygotować nadzienie łącząc wszystkie podane składniki ze sobą. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę serową na rozwałkowane ciasto i zwinąć je w rulon. Rulon kroić w plastry o szerokości 2-3 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut żeby podrosły. Wyrośnięte posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach. 


8 komentarzy:

  1. Takie domowe drożdżówki z serem to niezła konkurencja dla tych sklepowych. Sklepowe, kupne nie mają szans :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie te domowe wygrywają, nawet jeśli nieraz nie wyjdą tak idealne w kształcie jak te sklepowe:) .... tak jak sie to mi zdarza:) .... buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - zdecydowanie:) A często nieregularne kształty to ich prawdziwy urok:)

      Usuń
  3. Mam taką samą miskę, to moja ulubiona :). Jest wysoka, więc idealnie się nadaje do wyrabiania ciasta.
    Drożdżówki pyszne, domowe są najlepsze na świecie :). Zwłaszcza masa serowa! Czasem dodaję do niej trochę skórki z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - widać zaopatrujemy się w tym samym sklepie;)

      Usuń
  4. Ależ pyszności! Wieki całe nie jadłam drożdżówek z serem... Najwyższy czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - to koniecznie trzeba nadrobić:)

      Usuń