sobota, 6 kwietnia 2013

Sernik krakowski

Do tej pory sernik krakowski kojarzył mi się z czymś, w co z dużą siłą wbija się widelczyk lub łyżeczkę i co otoczone jest twardym ciastem (nie miałam szczęścia do kupnych serników jak widać).
Decyzja o upieczeniu go na święta była jednak bardzo trafna. Sernik wyszedł puszysty i lekki, a kruche ciasto było po prostu kruche:) Do tego delikatna warstewka lukru cytrynowego na wierzchu...
To jest sernik zdecydowanie z pierwszej trójki mojego rankingu serników (i nie wiem czy w tej chwili nie objął prowadzenia:))
Inne moje serniki możecie znaleźć tu.

Składniki ciasta kruchego (blaszka 33 cm x 23 cm):
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
Składniki ciasta zagnieść. Odłożyć 1/3 ciasta na paski, a pozostałym wyłożyć dno blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiec 15 minut w temp 170 stopni. 

Składniki masy serowej:
  • 1 kg zmielonego twarogu (z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek oprószonych mąką
Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru pudru + sok z cytryny na lukier
  • 1 żółtko (do smarowania pasków ciasta)
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać żółtka (wrzucać po jednym) oraz mąkę ziemniaczaną. 
Białka ubić na sztywno. Przy pomocy łyżki masę serową wymieszać najpierw z rodzynkami, a na koniec z pianą z białek. Całość wylać na podpieczony spód. 
Pozostawione kruche ciasto cienko rozwałkować i pokroić na pasy o szerokości około 1 cm. 
Ułożyć je na masie serowej tworząc kratkę i posmarować żółtkiem. 
Sernik piec około godziny w 170 stopniach. 
Studzić w uchylonym piekarniku. 
Po wystudzeniu przy pomocy pędzelka posmarować cienko lukrem (3/4 szklanki cukru wymieszać z sokiem z około 0,5 cytryny - lukier powinien być dość rzadki) 
Przechowywać w lodówce. 

12 komentarzy:

  1. A krakowskiego jeszcze nie piekłam, choć ja raczej miałam szczęście do kupnych :). Twój wygląda pysznie, porwałabym Ci kawałek :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - no moje wspomnienia są niezbyt pozytywne:), ale już mam nowe po tym serniku:)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda. Sama nigdy nie piekłam, ale chętnie zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie! Ja robiłam na święta i wyszedł pyszny ,tylko tradycyjnie już kratki u mnie nie widać hehe;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - mojej jakoś udało się nie zatopić:)

      Usuń
  4. Jak sernik krakowski, to wypada mi go upiec ! pewnie dopiero za kilka dni, bo dziś znów gościły u nas ślimaczki cynamonowe! Pozdrawiam - Sylwia z Krakowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - nie masz wyjścia:) Musisz:)

      Usuń
  5. Mmm, wygląda cudownie :) Bardzo tradycyjnie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - upiekłam go właśnie ze względu na "tradycyjność":)

      Usuń
  6. Na sam widok cieknie slinka, i jak tu spokojnie patrzec na takie zdjecia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra- nie da się ze spokojem:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.