17:20

Gołąbki


Znam naprawdę nieliczne osoby, które ich nie lubią. 
Osobiście darzę to danie uczuciem wielkim od dzieciństwa. Co prawda obecnie przyrządzam je głównie z kapustą włoską, ale klasyczne, z kapustą białą są chyba mimo wszystko najlepsze. Użycie kapusty włoskiej zdecydowanie skraca czas ich gotowania bądź zapiekania. 

Składniki (na wielki garnek gołąbków):

  • 800 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 300 g ryżu
  • duża kapusta
  • średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona słodka,  liść laurowy, kika ziaren kolendry
  • opcjonalnie pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy
Ugotować ryż na sypko (krótko - około 8 minut). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Ostudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym oraz usmażoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. 
Kapustę naciąć dookoła łodygi tak, aby można było odrywać liście. Włożyć ją do dużego garnka z wodą i parzyć na małym ogniu. Ostrożnie ściągać sparzone liście. Układać na nich farsz i formować gołąbki. 


Duży garnek wyłożyć liśćmi kapusty (wykorzystuję w tym celu pierwsze, zewnętrzne liście). Na liściach warstwami układać ciasno gołąbki. Każdą z warstw posolić. Ostatnią z warstw również można nakryć liśćmi. Do garnka wlać około szklanki wody oraz wrzucić liść laurowy i kolendrę. Jeżeli ktoś lubi to na wierzch można wlać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. W ten sposób uzyskamy gołąbki w lekko pomidorowej zalewie. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny (do uzyskania miękkości przez kapustę). Gołąbki można również zapiec w naczyniu żaroodpornym. 





10 komentarzy:

  1. Też robię z kapusty włoskiej. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - ja odkryłam je w sumie przypadkowo, nie było w sklepie innej kapusty:)

      Usuń
  2. ale mi smaka narobiłaś :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki:).... u nas najczęściej robi się z grzybami i ryżem ...choc z miesem też mi się zdarza:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - takie grzybowe też są pycha:)

      Usuń
  4. Gołąbki super sprawa, wyglądają naprawdę smakowicie! Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Gołąbki będą u mnie wkrótce, ja dotychczas robiłam farsz pół na pół ryż z kaszą, ale mięso podsmażałam wcześniej na patelni. Teraz zrobię z surowym mięsem , ale po swojemu dodam do farszu kaszę :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - ciekawa jestem w takim razie jak posmakuje Wam wersja z surowym mięsem. A mnie zachęciłaś do zrobienia takich z kaszą :)

      Usuń