środa, 3 kwietnia 2013

Mazurek królewski

Mazurek, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Pięć warstw wspaniale ze sobą współgrających. Na pierwszy rzut oka bardzo pracochłonny, ale moim zdaniem to tylko pozory:)
Zresztą jego przygotowanie można sobie rozłożyć w czasie - a każdą z warstw przygotowuje się stosunkowo krótko.
Mazurek to ciasto przygotowywane na Wielkanoc, ale ten jest ciastem ponadczasowym - jabłka, orzechy, mak i czekolada wspaniale odnajdą się również na Boże Narodzenie. 
Przepis pochodzi z Pozytywnej kuchni.

Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):

1. Ciasto kruche (lekko słone):
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć nimi blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 20 minut w 180 stopniach. 

2. Masa jabłkowa:

  • 1 kg lekko kwaśnych jabłek 
  • 1 galaretka (pomarańczowa)
  • 0,5 szklanki cukru



Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć kilka minut z cukrem. 


Lekko przestudzić i dodać galaretkę rozpuszczoną w 100 ml wrzątku. Masę jabłkową (jeszcze lekko ciepłą) wyłożyć na kruche ciasto. Ostudzić i odstawić do lodówki. 


 3. Masa makowa:
  • 250 g maku 
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g innych bakalii ( u mnie orzechy włoskie i kandyzowany ananas oraz suszona żurawina)


Mak zalać wieczorem wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Rano dokładnie odsączyć i zmielić (ja zmiksowałam blenderem). Dodać pozostałe składniki (oprócz bakalii). Gotować cały czas mieszając (masa jest dość gęsta) około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać bakalie. Ciepłą masę przełożyć na masę jabłkową. Schłodzić i wstawić do lodówki. 





4. Masa orzechowa:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125 ml mleka
  • 200 masła (moim zdaniem można zmniejszyć do 150 g)
  • 1 łyżka spirytusu (lub jakiegoś innego mocnego alkoholu)

Orzechy zmielić, dodać mleko i cukier i gotować około 5 minut. Następnie dodać masło i alkohol. Rozpuścić na gładką masę i przelać na masę makową. 

5. Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • opcjonalnie orzechy włoskie do posypania po wierzchu





Czekoladę rozpuścić z masłem (w kąpieli wodnej) i wylać na stężałą masę orzechową. 
Można po wierzchu posypać orzechami lub ozdobić innymi bakaliami. 
Przechowywać w lodówce.







Mazurek najlepszy jest na drugi dzień:)

Uwaga: w przypadku tego przepisu nie należy analizować ilości kalorii. 
Smak jest rewelacyjny i tylko o tym należy myśleć:)

16 komentarzy:

  1. Taki mazurek "na bogato":)Bardzo chciałabym go spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - określenie "na bogato" bardzo do niego pasuje:)

      Usuń
  2. Aniu,
    mazurek wygląda bajecznie!
    Chętnie bym się poczęstowała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - nawet mój mąż, średni zwolennik mazurków, był oczarowany:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jey - nie da się ukryć jego królewskości:)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie. Bogaty i śliczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odjęłabym tylko warstwę makową, a resztę porywam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - a ja go właśnie dla tej masy zrobiłam:)

      Usuń
  6. Jeszcze takiego nie robiłam, ale mam nadzieję, że uda mi się go zrobić w przyszłym roku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - wciągnij go koniecznie na listę, bo naprawdę warto:)

      Usuń
  7. Królewski to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę go upiec któregoś dnia:) Może na chrzciny Lili.... zasyłam buziaka

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam zamiar zrobić taki mazurek, tylko czy do masy orzechowej potrzebny jest alkohol?chciałabym żeby i moje dziecko zjadło to ciasto.Pozdrawiam. Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula - można spokojnie pominąć ten składnik. Miłego pieczenia!

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.