07:00

Farfalle z cukinią i pomidorami (Farfalle con le zucchine e pomodorini)

Z cyklu Viva la pasta! przygotowałyśmy z Aleksandrą z Mojej Toskanii makaronowe kokardki/motylki czyli farfalle. 
Tym razem Ola przygotowała ciasto z mąki pszennej i jajek, a ja wykorzystałam semolinę i wodę. 
Jestem pewna, że oba makarony wyszły przepysznie:)
Zachęcamy do przygotowywania domowego makaronu. To naprawdę proste:)

Składniki (na 6 głodnych osób):

  • 500 g semoliny
  • 225 g ciepłej, przegotowanej wody
  • łyżeczka soli
Powyższe składniki zagnieść (można przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami), a następnie rozwałkować na cienki placek. 

Przy pomocy noża lub radełka (o gładkiej krawędzi) pociąć ciasto na kilkucentymetrowej szerokości pasy. Następnie przy użyciu radełka o pofalowanych krawędziach ciasto pociąć na pasy prostopadłe do poprzednich.


Każdy kawałek sklejamy pośrodku tworząc kokardkę/motylka:) 

Makaron gotować w osolonej wodzie - około 5 minut. 
Farfalle podałyśmy z sosem z cukinii i pomidorów. 

Składniki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 małe cukinie
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie, dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Chwilę poddusić i dodać pomidorki pokrojone w ćwiartki. Dusić krótko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Zapraszam Was również do obejrzenia jak farfalle przygotowała Aleksandra



7 komentarzy:

  1. Urocze Aniu!
    Nabrałam na nie ochoty.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - i większa przyjemność niż ugotowanie takich z torebki:) Można się wyżyć plastycznie:)

      Usuń
  2. uwielbiam farfalle, a cukinię też wczoraj zakupiłam, zajadam ze smakiem i cieszę się na ten przepis, z chęcią wykorzystam.
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu narobiłąs mi ochoty na domowy makaron:) Cudne danie Wam wyszło:) buziolek

    OdpowiedzUsuń