13:55

Ciastka z bananami


To ciastka dla smakoszy bananowych wypieków. Wyraźnie czuć w nich banany, ale również czekoladę i orzechy. Dobrze jest dać im się zrumienić z wierzchu - osiągamy wtedy efekt chrupiącej skorupki i miękkiego wnętrza. 
Nie są mocno słodkie, co jest ich dodatkowym atutem. 
Na drugie śniadanie, czy po porostu na chwilę przyjemności z kubkiem herbaty w dłoni, są wręcz idealne:)


Składniki (porcja na około 25 ciasteczek):
  • 2 średnie banany (dojrzałe)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 30 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia








Banany rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub ręką. Ciasto jest trochę klejące. Ręce oprószyć mąką i formować z ciasta kulki (większe niż orzech włoski), rozpłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 










Ciastka piec w temp. 180 stopni około 25 minut - aż się zarumienią. 

4 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze bananowych ciasteczek. Wyglądają świetnie :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja też wcześniej takich nie jadłam:)

      Usuń
  2. To ciasteczka dla mnie:) Uwielbiam bananowe wypieki:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz z przepisu:)

      Usuń