19:33

Chleb "w ciemno"

Chleb "w ciemno" upiekłam w ramach akcji zorganizowanej przez Annę-Marię z KUCHARNI (tu lista wszystkich biorących udział).
Pieczenie "w ciemno" polegało na upieczeniu chleba zgodnie  z otrzymanym elektronicznie przepisem:)
Chleb, zgodnie z nazwą akcji również okazał się ciemny:)
Bardzo intrygujący, bo z czekoladą.
Byłam bardzo ciekawa efektu.
Chleb jest boski. Cudowny! Upiekę go z pewnością nie jeden raz.
Całą galerię chlebów możecie obejrzeć tu (klik)

Składniki zaczynu drożdżowego (początkowego):
  • 1/4 łyżeczki drożdży (suchych)
  • 18 g mąki (pszennej - użyłam TYP 650)
  • 9 g wody w temp pokojowej (zwiększyłam nieco ilość) 
Powyższe składniki wymieszać dokładnie łyżką. 



Składniki zaczynu:
  • 32 g mąki
  • 18 g wody w temp pokojowej
  • zaczyn drożdżowy początkowy
Całość wymieszać w niedużej misce i przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić na całą noc. 

Składniki ciasta:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soli
  • zaczyn drożdżowy
  • 80 g chipsów czekoladowych do wypieków lub po prostu gorzkiej czekolady posiekanej niezbyt drobno
Wszystkie składniki za wyjątkiem czekolady wymieszać ze sobą przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. Miksować na średnich obrotach 8-10 minut, a następnie odstawić na 5 minut. Po upływie tego czasu dodać czekoladę i wyrobić ciasto około 1 minuty (ręcznie). 
Odstawić do wyrośnięcia (ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem). Powinno dobrze wyrosnąć - czas wyrastania około 2 godzin (ale może się zdarzyć, że będzie wymagało dłuższego czasu). 
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, podzielić na dwie części, uformować z nich kule i odstawić na 30 minut. 















Po tym czasie nadać ciastu odpowiedni kształt - w zależności od formy w jakiej będziemy go piec (ja piekłam w otwartym garnku rzymskim, ale można też upiec po prostu w dużej keksówce). Naczynie należy uprzednio natłuścić i wysypać - najlepiej otrębami. 
Ciasto w naczyniu należy odstawić do wyrośnięcia - przeciętnie wyrasta 2-3 godziny, ale to również czas umowny i może ulec wydłużeniu.
Dobrze wyrośnięty chleb włożyć do rozgrzanego do 205 stopni piekarnika. Piec około 35-40 minut. Na spodzie piekarnika dobrze jest ustawić naczynie z 1 szklanką wody - sprawi to, ze skórka stanie się bardziej chrupiąca. Upieczony chleb studzić minimum godzinę, ale moim zdaniem najlepszy jest na drugi dzień. 
Cały chleb zjedliśmy smarując go po prostu masłem - nie wymagał żadnych innych dodatków:)

14 komentarzy:

  1. Śliczny. Mam jeszcze pół schowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały bochenek :) fajnie było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wypieczony!
    Mój tylko na blogu,pozostał post i wspomnienie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, chlebek wygląda doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały:-), cieszę się, że razem piekłyśmy:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie tu u Ciebie, jeszcze nie byłam. Fajnie że połączył nas wspólny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  7. najfajniejsze te czekoladowe smugi na kromkach, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, co prawda my często razem pieczemy, ale to pieczenie było szczególne :)
    Fajnie, że jest drożdżowa wersja tego chleba. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. rozumiem wygodę, już się nie chce chlebka nutellą smarować, można mieć 2 w 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kuszacy ten przepisik...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę któregoś dnia upiec tę wersję na zaczynie drożdżowym, bo wydaje mi się, ze chlebuś jest bardziej puchaty:) ....a ogólnie to jest pyszny:) to było naprawde fantastyczne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu Kochana! Tak się cieszę, że udało się drożdżową wersję odnaleźć i zechciałaś dołączyć!
    Wspaniałe chwile za nami i mam nadzieję, że to dopiero początek:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oglądam zdjęcia i powoli, powoli drozdżowy zaczyna mi się bardziej podobać od zakwasowego. Koniec świata!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie wyszedł, muszę spróbować upiec podobny, może się uda :)

    OdpowiedzUsuń