wtorek, 29 stycznia 2013

Ciasteczka Franklina

Znacie Franklina? To sympatyczny bohater kreskówki. Mam wrażenie, że ilekroć oglądam tę bajkę to moja ochota na zjedzenie ciasteczek rośnie - pomijając fakt, że prawdziwe ciasteczka Franklina są z muszkami. 
Moje dzieci też bardzo lubią kreskówkę o przygodach małego żółwika i oczywiście lubią też ciastka. 
Dlatego upiekliśmy wspólnie i wspólnie zajadamy:)
Przepis wypatrzyłam już dawno u Oli (lekko zmodyfikowałam). Same ciasteczka w środku są dość miękkie, według mnie mają lekko biszkoptowy posmak. Nie powiem Wam jakie są na drugi dzień, ponieważ nie ma szans żeby u nas przetrwały tyle czasu. Powiem tylko to co wiem na pewno: są pyszne!:)

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka czekolady (posiekanej niezbyt drobno mlecznej lub jak w naszym przypadku 2/3 szklanki czekolady i 1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych)

Do jajek dodać cukier, a później masło i ubić na puszystą masę. Dodać mąkę (wszystko można wymieszać przy pomocy miksera). Na koniec połączyć z czekoladą i orzechami przy pomocy łyżki. 


Ciasto wyłożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nam wyszło 30 ciastek)
 i piec w 180 stopniach przez 15 minut. 




8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciastka-piec i zajadać:)Takie najlepsze byłyby wieczorem do kubka ciepłego mleka- dletego też właśnie trafiły na szczyt mojej listy"upiekę w pierwszej wolnej chwili":)Szkoda tylko,że nie mam takiej ślicznej pomocnicy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewunia coraz bardziej do Ciebie Aniu podobna! :-)
    A ciasteczka? Totalnie moja para kaloszy! Wrzucam do ulubionych I wyprobuje przy okazji:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, uwielbiałam Franklina jako dzieciak! :D świetne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy ciasteczka Franklina:) .... ale nie robie ich za często, bo wówczas od puszki oderwać się nie mogę:). Buziaki Aniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Franklina uwielbiał mój synek, kiedy był mały. Miał ksiązeczki i płyty z bajkami o Franklinie.
    Teraz ta bajka poszła juz w zapomnienie... :(
    A ciasteczka Wam wyszły świetne! Dobrze jednak ,że nie z muszkami jakie lubi Franklin ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie :)
    Moja Siostra bardzo lubiła Franklina, jak była mała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie wczoraj zrobilam te ciasteczka! Sa wspaniale.( Zrobilam bez lackzosy) Ale mi wyszly jakos suchawe,wiec dodalam 1 jajko!. I klaplo. Naprawde-polecam. Poza tym
    .... Bardzo mi sie podoba wasza strona ! Video : -). Super!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.