sobota, 26 stycznia 2013

Tortelli con la coda

Tortelli con la coda, czyli tortelli z ogonem, to kolejna nasza propozycja z cyklu Viva la pasta!
Wypełnione nadzieniem ze szpinaku z serem ricotta, polane masłem aromatyzowanym szałwią. 
Bardzo smaczne. 
Kształtem przypominające warkocze. 
Szczególne podziękowania w tym wpisie dla Bajkoradowego męża, który stanął na wysokości zadania i samodzielnie uformował tortelli (moja lewa ręka uległa małemu urazowi i nie mogłam sklejać). 












Składniki (na 4 bardzo głodne osoby):
  • 150 g sera ricotta
  • 250 g szpinaku (mrożone całe liście)
  • 4 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 50 g masła
  • szczypta suszonej szałwii (jeszcze lepiej kilka listków świeżej)




Zamrożony szpinak wrzucić do garnka i dusić około 20 minut (lekko podlać wodą). Odcedzić i ostudzić. 
Dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz nie może być wodnisty. 




Z jajek i mąki zagnieść ciasto. Rozwałkować je cienko i pociąć na kwadraty o boku ok. 7 cm. 
na środku każdego kwadratu kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać tortelli na kształt warkocza. 




Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia (gotowałam dłużej, ponieważ w miejscach splotu ciasto nie zdążyło się ugotować).




Podawać polane roztopionym masłem z dodatkiem szałwii. 



Przy okazji tego wpisu dowiedziałam się, że jak naszym córkom urosną włosy to mąż sobie na pewno poradzi z zaplataniem warkoczyków:)



Zapraszam Was również do obejrzenia jak swoje tortelli przygotowała Aleksandra




17 komentarzy:

  1. Piękne!
    Bardzo mi się podoba to zaplatanie ciasta.
    A Twój mąż doszedł do perfekcji.
    Ciepło Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - mąż okazuje się bardzo lubi lepić. To już nie pierwsze jego zlepianki:)

      Usuń
  2. Aniu świetne te tortellini .... uwielbiam ten rodzxaj pierożków i bardzo chętnie zjadłabym takowe:). Chyba wyciągnę z zamrażalnika ostatnią porcje mrożónych pierożków z tym samym nadzieniem ....może chc troszkę zaspokoję smaka, którego mi narobiłąś:). Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - polecam polać je masłem szałwiowym:)

      Usuń
  3. Piękne i na pewno pyszne :) Gratuluję zdolnego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie! I smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super zdjecia!! Fantastycznie pokazane: krok po kroku! Gratuluje super pomocy, maz zloto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - nie mogłam lepić, więc skupiłam się na zdjęciach:)

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne są!
    Brawa dla Męża, który dzielnie i wspaniale sklejał pierożki, naprawdę super!:)
    Pozdrawiam całą ekipę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękujemy i również pozdrawiamy:)

      Usuń
  8. Och, żeby zwykły mąż mi takie ulepił... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - są dwa wyjścia: wysyłasz zwykłego męża na kurs do Piotra:), stosujesz odpowiednią motywację (ale o tym wolałabym tête à tête:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.