20:07

Ciasto jogurtowe z jabłkami


Spytał mnie któregoś dnia mąż czy istnieją takie ciasta, które są mało kaloryczne. 
Odpowiedziałam, że i owszem istnieją - to takie, których zjadamy jeden kawałek, a nie pół blaszki na raz:)
Wyczuwając jednak aluzję upiekłam coś lżejszego. Ciasto z dodatkiem jogurtu. Wyszło fajnie puszyste, nieco przy tym wilgotne, a co najważniejsze lekkie. 
Takie ciasto możecie zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia:)

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 2 duże jabłka (u mnie słodkie)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • można dodać cynamon (ja nie dawałam)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (7-8 mm). Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać mąkę, jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Następnie łyżką wymieszać z jabłkami. 
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta z piekarnika czy jest już upieczone.

32 komentarze:

  1. Ładna odpowiedź Aniu. Hihi. Ciekawe czy był mąż zadowolony. Bo po tym cieście to na pewno był.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - oczywiście, że był:) Zjadł pół blaszki:)

      Usuń
  2. Od dawna szukałam dokładnie takiego przepisu, na jogurcie, z jabłkami i bez tłuszczu :) Zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzialena - mam nadzieję, że będziesz zadowolona:)

      Usuń
  3. Super wyszło! Ja jestem ogromną fanką ciast na jogurcie, przede wszystkim dlatego, że są lekko wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - dokładnie. Wyszedł taki lekko wilgotny biszkopt:)

      Usuń
  4. będę musiała spróbować, uwielbiam ciasta z jabłkami :-)


    zapraszam również do mnie na małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sweettaste - ja lubię też dlatego, że można je piec przez cały rok:)

      Usuń
  5. Lekkie i jabłkowe - pyszne!
    Masz rękę Aniu to smakowitych ciast.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - dziękuję. A wiesz, że jeszcze kilka lat temu nie lubiłam ich piec?

      Usuń
  6. pyszne ciasto! uwielbiam jogurtowe! no i ten dodatek jablek :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - od czasu do czasu trzeba sobie zmniejszyć ilość pochłanianych kalorii:)

      Usuń
  7. hihi ;)
    Lubię ciasta z jogurtem, są fajnie lekkie, wilgotne i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - w ten weekend było inne, megasłodkie - myślisz, że odmówił?:)

      Usuń
  8. Lubię jogurtowe ciasta z owocami! :)) fajne, puchate.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu rozwaliłaś mnie odpowiedzia na pytanie Męża:) .... ale co poczać jak niektóre ciasta są tak pyszne, ze jakoś same w ręce wchodzą:) takie jogurtowe bardz lubie za ich wilgotnosc i smak:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie lekkie jabłkowe ciasto do gorącej herbatki w sam raz na deser zimnymi popołudniami

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ciasta jogurtowe, choć często wychodzą mi z zakalcem :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W smaku bardzo smaczne lecz wyszedł mi zakalec, chyba nie mam ręki do ciast..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się co poddawać:) Podstawą w tym cieście jest dokładne utarcie jajek z cukrem (jak do biszkoptu). Grunt, że smakowało:)

      Usuń
  14. Rewelacja, jestem totalnym nowicjuszem pieczenia ciast a to udało mi się znakomicie!! Mało kalorii a tyle radości:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulacje:) Z tego co zauważyłam to ciasta jogurtowe dla Czytelniczek bywają kapryśne:) Cieszę się, że się udało!:)

      Usuń
  15. Witam, czy można zamiast jabłek użyć np. rabarbaru ?

    OdpowiedzUsuń
  16. a czy można z mąką orkiszową i ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam, więc nie potwierdzę. Można nieco zmienić i ubić osobno białka (zamiast calych jajek z cukrem) i na koniec wymieszać je delikatnie z pozostalymi składnikami. Mąka orkiszowa powinna być ok.

      Usuń
  17. wszystko piekę na orkiszowej i ta mąka jest "ciężka" wagowa do pozostałych i to fakt, że zawsze ucieram całe jaja z ksylitolem na puszystą pianę. piekłam już ze wszystkimi owocami, a teraz musze z jabłkami. nie myślisz, żeby dodać cynamon - on się dobrze komponuje z jabłkami (ale ze słodkimi nigdy - jedynie słodko - winne jabłka - tylko ile? łyżeczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie łyżeczka to by było za dużo. Dałabym 1/2, ale to już kwestia gustu :)

      Usuń
  18. Aciri, dzięki za ten przepis! Ciasto wyszło jak na zdjęciu. Mój mężczyzna również zjadł pół blachy na podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń