wtorek, 9 października 2012

Ciasteczka z czekoladą (dziecinnie proste)

Czy niespełna dwuletnie dziecko jest w stanie samo upiec ciasteczka? Oczywiście, że nie! Wymaga pomocy! Ale sami zobaczcie jak niewiele tej pomocy potrzeba...:)
Tym razem ciasteczka upiekłyśmy w wyłącznie damskim towarzystwie, ale to Ewa wykonała większość czynności. Jest teraz na etapie "JA SIAMA":) 
Wszystkich ciasteczek same nie zjadłyśmy:) Zostało trochę dla chłopaków. 
Ciasteczka przygotowuje się naprawdę dziecinnie prosto i ekspresowo. Są idealne do herbaty lub kubka mleka. 

Składniki (2 duże blachy ciasteczek):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g kostki do pieczenia Kasia
  • 0,5 szklanki cukru (może być nieco mniej)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady (u nas mieszana: mleczna, gorzka i biała)
Hania jak widać też pomagała:) Nie przeszkadzając:)
Ewę bardzo zachęcił fakt, że w ciasteczkach będzie jej ukochana czekolada:)







"O rety", aż tyle rzeczy do ciasteczek?
Przygotować wszystkie produkty. Czekoladę pokroić na małe kawałki (każdą kostkę na 4 części). 

Do miski wsypać mąkę, wrzucić jajko i wsypać cukier oraz pozostałe składniki.
Dodać czekoladę. Ewa miała na początku pewne problemy z dodawaniem czekolady, ponieważ co druga kosteczka dziwnym zbiegiem okoliczności trafiała do jej buzi:).
Następnie zagnieść wszystkie składniki i uformować z nich wałek (takich jak na zdjęciu wychodzą dwa). 
Przy pomocy ostrego noża wałek pociąć na plasterki. Każdy plasterek lekko rozpłaszczyć ręką. 
Uformowane w ten sposób ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 12-14 minut. 

Gotowymi ciasteczkami można poczęstować np. brata:)
Po inne przepisy z kostką do pieczenia Kasia zapraszam Was na Mojeciasto.pl.

Artykuł sponsorowany. 

72 komentarze:

  1. Cudne te ciasteczka, kradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    pyszności!
    A jaka piękna Rodzinka.
    Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie czekoladowe chrupanie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - ja też:) im więcej czekolady tym przyjemniejsze:)

      Usuń
  4. Właśnie moja lista zakupów powiekszyła sie troszke i bede ciacha piec:)Ewunia dzielna kuchareczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - miłego pieczenia i zajadania:)

      Usuń
  5. Aniu, jak a fajna relacja :)
    Ewa jest niezła z tym podjadaniem czekolady, ale jakoś mnie to wcale nie zdziwiło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - dziękuję:) Ewa jest wyjątkowo czekoladożerna:)

      Usuń
  6. Jaka cudowna Kuchareczka:)aż trudno uwierzyć,że to zdolne dziewczę nie ma jeszcze 2 lat a już ciasteczka piecze.:)buziaki dla Ewuni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybitek - jak widać do pieczenia ciasteczek nie trzeba wielu lat:)

      Usuń
  7. bardzo smaczne ciasteczka! podsunę pomysł moim maluchom, pewnie chętnie zrobią pod moim nadzorem. Ewunia słodko śpi, ale pewnie od czasu do czasu zadzierała główkę by zerknąć jak postępują prace nad smakołykami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - spała Hania, Ewa piekła:), ale i mi się czasem myli:) Polecam takie pieczenie z maluchami:)

      Usuń
  8. Zdolna dziewczynka :)) po mamusi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - tatuś twierdzi, że to po nim, ale ja się przychylam do Twojej wersji:)

      Usuń
  9. Bardzo lubię takie chrupiące ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arcoris - ja też:), zwłaszcza do kubka ciepłej herbaty:)

      Usuń
  10. Aniu, jaka piękna Rodzinka! I do tego takie wspaniałe ciasteczka - zachwyt!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna-Maria - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Masz bardzo zdolną córeczkę ;) Od razu widać po kim ma takie zdolności kulinarne ;) Pozdrawiam całą rodzinkę!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka - :) ciekawe kiedy uczeń przewyższy mistrza:)

      Usuń
  12. Cudne dzieciorki! Jeszcze raz gratulacje Aniu! :)
    A u nas tez bardzo roznie bywa z iloscia dodawanych skladnikow, zwlaszcza tych ulubionych, jak czekolada, albo suszone owoce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977 - dziękuję:), ja to mam największą słabość właśnie do dodawanej czekolady i orzechów:), więc się dzieciom nie dziwię:)

      Usuń
  13. Ciasteczka upieczone- próbowałam na ciepło(wiem,wiem nie wolno,ale ja z moimi anty zdolnosciami wyszukuje zakalca zaraz po upieczeniu)i już potem bez stresu ostudzone...mmm pycha! Zdecydowanie bede powtarzać:)Tylko więcej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - ale ekspresowo zadziałałaś:) Cieszę się, że smakują:)

      Usuń
  14. Brawo Ewuniu:) .... piękne ciasteczka Ci wyszły:) Chętnie poczęstowałabym się jednym:) ...a ta lala szmacianka urocza:) Wiele takich samych w życiu małym dziewczynkom kupiłam, ale nigdy dla siebie ...bo choć staruszka już ze mnie, to zawsze mi się taka Zuzia marzyła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - musisz sobie koniecznie taką sprawić jeśli taką masz potrzebę:) Są różne kolory:)

      Usuń
  15. Cudowne ciasteczka! Piękne zdjęcia, cała fotorelacja super:)
    Pozdrawiam Was.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - bo takie rodzinne pieczenie jest super sprawą:) My również pozdrawiamy:)

      Usuń
  16. o matko! Grzywka z 1 zdjęcia ....... moja mama identycznie mi kiedyś robiła :D Nawet mam zdjęcie (ale nikt nie chce, żebym się chwaliła hahaha)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosijka - miało być pięknie, ze spineczką:), ale szybko została zdjęta jako niepotrzebna rzecz:)

      Usuń
  17. Wow..ale kuchareczka ..i jakie pyszne ciasteczka..

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacyjnie sobie twoja corcia radzi :)))
    Cudna masz rodzine :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia - jest dość wcześnie samodzielna:) Dziękuję:)

      Usuń
  19. bardzo dobre ciasteczka ,utyłam chyba 10 kilo ale ogólnie to zajebiście

    OdpowiedzUsuń
  20. trafiłam przypadkiem na przepis wyszły ciasteczka super w ilości 33 szt. Zniknęły równie szybko jak się je robi. Poczytam bajki może dwulatek się przekona do takiego sposobu zasypiania.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy mogę użyć masła zamiast margaryny?

    OdpowiedzUsuń
  22. super przepis! w ciągu 2 dni zrobiłam już drugi raz, dziękuję!:) przesyłam zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/834/p1150221.jpg/?sa=0

    OdpowiedzUsuń
  23. Ola - dziękuje za udostępnienie zdjęcia:) Ciastka prezentują się super! Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie zrobiłam ciasteczka i wyszły przepysznie! Dodałam tylko 180g czekolady (co i tak, część została zjedzona przeze mnie;) ) i całą szkalnkę cukru. Trzymałam je 20 minut, żeby wyszły zarumienione i przepyszne. Dziękuję za przepis! Mniam! ♥

    OdpowiedzUsuń
  25. PYCHA CIASTECZKA!!!! Podoba mi sie rowniez to że zdjecia zgadzaja sie z rzeczywistoscia. To znaczy że ciasteczka wygladaja tak samo i jak smakuja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mnie cieszy, że smakują:)

      Usuń
  26. Mam pytanie i prosilabym o szybka odpowiedz poniewaz jutro przyjezdza moj kuzyn i chcialabyn zrobic te ciasteczka.. Czy gdybym dodala orzeszki wloskie smak by byl lepszy jak uwazasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że połączenie orzechów włoskich i czekolady jest bardzo dobre.

      Usuń
  27. Mam na imie justyna. Czy ciasteczka wlozyc do nagrzanego piecyka czy tez lepiej nie ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Jestem kuba . Umowilem sie z dziewczyna do mnie do domu i chcialbym zrobic jej na niespodzianke te ciasteczka czy bedzie zadowolona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuba - to może spytaj dziewczyny?:) A tak poważnie - kto by nie był zadowolony z ciasteczek.

      Usuń
  29. Po czym poznac ze ciasteczka sie upiekly

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekko zbrązowieją (patrz pierwsze zdjęcie), ale mogą być miękkie. Trzeba chwilę odczekać zanim się je zdejmie z blaszki - stygnąc twardnieją.

      Usuń
  30. To ja jeszcze raz justyna;) A da sie cos zrobic zeby ciastka byly miekkie przez caly czas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamknąć w metalowej puszce:)

      Usuń
  31. Masz jeszcze inne przepisy ciasteczek najlepiej z czekolada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://bajkorada.blogspot.com/p/ciastka.html

      Usuń
  32. Kuba. Ciasteczka wyszly rewelacyjnie. A moja dziewczyna wreszcie miała ochote na wjecej.....sama wiesz na co

    OdpowiedzUsuń
  33. Znakomite,uwielbiam takie proste przepisy a efekt i zapach w kuchni fenomenalny 😋

    OdpowiedzUsuń
  34. podoba mi sie ten przepis ponieważ bardzo szybki sposób na coś słodkiego, jestem chłopakiem i mam 15 oraz nie jestem "kucharzem" :D to jedyny przepis jaki umiem zrobić i go często wcielam w życie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis nie sprawia kłopotów i się przydaje. Życzę dalszych sukcesów w wypiekaniu i gotowaniu. Pozdrawiam.

      Usuń
  35. Cudowne ciastka trochę zmieniłam po swojemu były pyszne

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie ma takich slow zeby je opisać poprostu pychota ,rewelacja nie mam dzieci ale mam narzeczonego ktory uwielbia takie ciasteczka jemu również smakowały jednego dnia robiłam kilka razy bo co chciałam zostawić na później to znikały. Dziękuję za przepis :) Serdecznie pozdrawiam :) .

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasteczka pyszne będę robić drugi raz w podwójnej porcji. Za pierwszym razem dodałam rodzynki ale się spiekły za bardzo, dlatego nie radzę je dawać ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ciasteczka pyszne! Zawsze wychodzą, aż już kilka osób chce ode mnie przepis, bo tak im bardzo smakują :) Najlepiej trzymać się tego czasu podanego w przepisie, ponieważ raz piekłam przez 15 minut i były chrupiące, ale według mnie najlepsze są takie miękkie. :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.