poniedziałek, 22 października 2012

Ciasto jogurtowe z jabłkami


Spytał mnie któregoś dnia mąż czy istnieją takie ciasta, które są mało kaloryczne. 
Odpowiedziałam, że i owszem istnieją - to takie, których zjadamy jeden kawałek, a nie pół blaszki na raz:)
Wyczuwając jednak aluzję upiekłam coś lżejszego. Ciasto z dodatkiem jogurtu. Wyszło fajnie puszyste, nieco przy tym wilgotne, a co najważniejsze lekkie. 
Takie ciasto możecie zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia:)

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 2 duże jabłka (u mnie słodkie)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • można dodać cynamon (ja nie dawałam)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (7-8 mm). Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać mąkę, jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Następnie łyżką wymieszać z jabłkami. 
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta z piekarnika czy jest już upieczone.

32 komentarze:

  1. Ładna odpowiedź Aniu. Hihi. Ciekawe czy był mąż zadowolony. Bo po tym cieście to na pewno był.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - oczywiście, że był:) Zjadł pół blaszki:)

      Usuń
  2. Od dawna szukałam dokładnie takiego przepisu, na jogurcie, z jabłkami i bez tłuszczu :) Zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzialena - mam nadzieję, że będziesz zadowolona:)

      Usuń
  3. Super wyszło! Ja jestem ogromną fanką ciast na jogurcie, przede wszystkim dlatego, że są lekko wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - dokładnie. Wyszedł taki lekko wilgotny biszkopt:)

      Usuń
  4. będę musiała spróbować, uwielbiam ciasta z jabłkami :-)


    zapraszam również do mnie na małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sweettaste - ja lubię też dlatego, że można je piec przez cały rok:)

      Usuń
  5. Lekkie i jabłkowe - pyszne!
    Masz rękę Aniu to smakowitych ciast.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - dziękuję. A wiesz, że jeszcze kilka lat temu nie lubiłam ich piec?

      Usuń
  6. pyszne ciasto! uwielbiam jogurtowe! no i ten dodatek jablek :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - od czasu do czasu trzeba sobie zmniejszyć ilość pochłanianych kalorii:)

      Usuń
  7. hihi ;)
    Lubię ciasta z jogurtem, są fajnie lekkie, wilgotne i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - w ten weekend było inne, megasłodkie - myślisz, że odmówił?:)

      Usuń
  8. Lubię jogurtowe ciasta z owocami! :)) fajne, puchate.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu rozwaliłaś mnie odpowiedzia na pytanie Męża:) .... ale co poczać jak niektóre ciasta są tak pyszne, ze jakoś same w ręce wchodzą:) takie jogurtowe bardz lubie za ich wilgotnosc i smak:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie lekkie jabłkowe ciasto do gorącej herbatki w sam raz na deser zimnymi popołudniami

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ciasta jogurtowe, choć często wychodzą mi z zakalcem :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W smaku bardzo smaczne lecz wyszedł mi zakalec, chyba nie mam ręki do ciast..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się co poddawać:) Podstawą w tym cieście jest dokładne utarcie jajek z cukrem (jak do biszkoptu). Grunt, że smakowało:)

      Usuń
  14. Rewelacja, jestem totalnym nowicjuszem pieczenia ciast a to udało mi się znakomicie!! Mało kalorii a tyle radości:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulacje:) Z tego co zauważyłam to ciasta jogurtowe dla Czytelniczek bywają kapryśne:) Cieszę się, że się udało!:)

      Usuń
  15. Witam, czy można zamiast jabłek użyć np. rabarbaru ?

    OdpowiedzUsuń
  16. a czy można z mąką orkiszową i ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam, więc nie potwierdzę. Można nieco zmienić i ubić osobno białka (zamiast calych jajek z cukrem) i na koniec wymieszać je delikatnie z pozostalymi składnikami. Mąka orkiszowa powinna być ok.

      Usuń
  17. wszystko piekę na orkiszowej i ta mąka jest "ciężka" wagowa do pozostałych i to fakt, że zawsze ucieram całe jaja z ksylitolem na puszystą pianę. piekłam już ze wszystkimi owocami, a teraz musze z jabłkami. nie myślisz, żeby dodać cynamon - on się dobrze komponuje z jabłkami (ale ze słodkimi nigdy - jedynie słodko - winne jabłka - tylko ile? łyżeczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie łyżeczka to by było za dużo. Dałabym 1/2, ale to już kwestia gustu :)

      Usuń
  18. Aciri, dzięki za ten przepis! Ciasto wyszło jak na zdjęciu. Mój mężczyzna również zjadł pół blachy na podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.