czwartek, 1 marca 2012

Pączki z budyniem

Wiem, że Post i że wszyscy już objedzeni pączkami, ale proszę o wyrozumiałość, bo w Tłusty Czwartek byłam chora i nie jadłam:)
A że dzisiaj pół nocy mi się śniły pączki, które pokazała Russkaya to chyba nikt się nie dziwi, że właśnie oddaję się ich konsumpcji:)
Warto było:):):)






Składniki ciasta (zrobiłam z 1,5 porcji - wyszło 25 małych pączków):
  • 220 g mąki pszennej
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 35 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 25 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • łyżka rumu (nie miałam dałam whisky:))
  • 10g świeżych drożdży
  • olej do smażenia
Składniki nadzienia:
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • w oryginale 2 łyżki rumu (ja pominęłam)
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Powstały rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Ja wymieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami. 
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, lekko rozpłaszczyć ręką i wykrawać kółka (moje o średnicy 5 cm). Kółka pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na oleju z obu stron. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (w wersji "dla dorosłych" dodać alkohol). Ostudzić. Nadziewać lekko przestudzone pączki przy pomocy szprycy z długą wąską końcówką. Można po wierzchu oprószyć cukrem pudrem. 

25 komentarzy:

  1. śliczne!! też bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - dziękuję:) w przypadku jedzenia jestem bardzo podatna na kuszenie:)

      Usuń
  2. O..wlasnie na takie mialam ochote:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sajgonka - :), to już wiesz gdzie jest przepis:)

      Usuń
  3. Pyszne sny miałaś kochana! :)))
    Mi też często się jedzenie śni, a potem cóż, trzeba robić ;)
    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Russkaya - to fakt, ale ile się człowiek czasem w nocy namęczy:)

      Usuń
  4. Aniu,mi się nie znudziły.
    Zwłaszcza takie piękne jak Twoje.
    Poezja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - szczerze mówiąc to mi się nigdy nie nudzą:)

      Usuń
  5. Jakie kuszace malenstwa... przypominaja mi ptysie, chyba przez to ze sa nadziewane budyniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czarodziejka w kuchni - a mi się ptysie kojarzą z taką różową pianką (te sklepowe:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ! Też mam w planie, bo byłam w kiepskiej formie na koniec karnawału :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - popieram:) trzeba odbić sobie wszelkie niedyspozycje:)

      Usuń
  8. Aniu, pączuszki wyglądają cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj Kochana ja tak rzadko jempączki, ze chętnie oddałabym sie temu pączkowemu szaleństwu z Tobą:) pysznie wygladają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja też jem zdecydowanie za rzadko:)

      Usuń
  10. Mi tez pączki się nie znudzą...a Twoje wyglądaja smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja Ci oczywiście wybaczam ;-D Takie pączki to ja nawet mogłabym o północy jeść, a nie wyłącznie o nich śnić ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - do tych słodziaków wiele osób ma słabość:)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Monica - mam nadzieję, że i Tobie tak posmakują:)

      Usuń
  13. nie mam szprycy.jak inaczej można wypełnić je nadzieniem?????

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.