07:33

Babka z cukinii

Danie alternatywne dla wielbicieli placków/babek ziemniaczanych. Ja do takich należę. Uwielbiam również placuszki z cukinii, ale nie zawsze mam czas i ochotę na długie stanie przy patelni. Stąd pomysł na babkę z cukinii. Danie proste w wykonaniu, a cukinia jak zwykle zachwycająca:) Lekka, słodkawa, ale za sprawą przypraw z nutką pikanterii. Polecam z dodatkiem kwaśnej śmietany, a jak ktoś ma ochotę to i w towarzystwie np. sosu grzybowego. 


Składniki:

  • 6 małych cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • papryka (u mnie słodka ze względu na dzieci, ale odrobina chili nie zawadzi:))
  • oliwa (do wysmarowania blaszki i polania po wierzchu)
  • śmietana 12% do podania
Cukinie (całe) i cebulę (obraną ze skórki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja używam do tego robota kuchennego). Odstawić na około 30 minut i odlać wytworzony sok. Warzywa wymieszać z kaszą manną, jajkami oraz przyprawami i masę przełożyć do wysmarowanej oliwą blaszki lub naczynia żaroodpornego. 
Babkę skropić obficie po wierzchu oliwą i piec w 180 stopniach około godziny (pod koniec pieczenia można przykryć wierzch żeby się za bardzo nie spiekła). Podawać z kleksem śmietany. 

13 komentarzy:

  1. Aniu,brzmi pysznie!
    Chętnie by spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka upieczona przez taką babkę musi być bajecznie pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - rumieńcem spłonęłam:)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na przemycenie pysznych warzyw dzieciakom:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - :) każdy sposób jest dobry:)

      Usuń
  4. To zdecydowanie coś dla mnie,bo cukinię bardziej lubię niż ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - u mnie ziemniaki na pierwszym miejscu:)

      Usuń
  5. Cukinia - yammi!!!.... juz sie nie moge doczekac swiezych cukinii, by sprobowac takie pysznosci!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się pomysł, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować Twojego przepisu, bo robiłam z mąką i wyszło mi ciasto. Tylko, że samej cukinii utarkowało mi się 2 kg:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozek - im więcej cukinii tym lepiej:) Trzeba by tylko zwiększyć proporcje pozostałych składników

      Usuń