wtorek, 13 marca 2012

Babka z cukinii

Danie alternatywne dla wielbicieli placków/babek ziemniaczanych. Ja do takich należę. Uwielbiam również placuszki z cukinii, ale nie zawsze mam czas i ochotę na długie stanie przy patelni. Stąd pomysł na babkę z cukinii. Danie proste w wykonaniu, a cukinia jak zwykle zachwycająca:) Lekka, słodkawa, ale za sprawą przypraw z nutką pikanterii. Polecam z dodatkiem kwaśnej śmietany, a jak ktoś ma ochotę to i w towarzystwie np. sosu grzybowego. 


Składniki:

  • 6 małych cukinii
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • papryka (u mnie słodka ze względu na dzieci, ale odrobina chili nie zawadzi:))
  • oliwa (do wysmarowania blaszki i polania po wierzchu)
  • śmietana 12% do podania
Cukinie (całe) i cebulę (obraną ze skórki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja używam do tego robota kuchennego). Odstawić na około 30 minut i odlać wytworzony sok. Warzywa wymieszać z kaszą manną, jajkami oraz przyprawami i masę przełożyć do wysmarowanej oliwą blaszki lub naczynia żaroodpornego. 
Babkę skropić obficie po wierzchu oliwą i piec w 180 stopniach około godziny (pod koniec pieczenia można przykryć wierzch żeby się za bardzo nie spiekła). Podawać z kleksem śmietany. 

13 komentarzy:

  1. Aniu,brzmi pysznie!
    Chętnie by spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka upieczona przez taką babkę musi być bajecznie pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - rumieńcem spłonęłam:)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na przemycenie pysznych warzyw dzieciakom:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - :) każdy sposób jest dobry:)

      Usuń
  4. To zdecydowanie coś dla mnie,bo cukinię bardziej lubię niż ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - u mnie ziemniaki na pierwszym miejscu:)

      Usuń
  5. Cukinia - yammi!!!.... juz sie nie moge doczekac swiezych cukinii, by sprobowac takie pysznosci!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się pomysł, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować Twojego przepisu, bo robiłam z mąką i wyszło mi ciasto. Tylko, że samej cukinii utarkowało mi się 2 kg:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozek - im więcej cukinii tym lepiej:) Trzeba by tylko zwiększyć proporcje pozostałych składników

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.