wtorek, 6 marca 2012

Pizza górska


Ta pizza to wspomnienie wakacji na Słowacji. Pierwszy posiłek, który tam zjedliśmy - nazwy pizzy nie pamiętam, ale swoją nazwałam górską ze względu na to, że to połączenie smaków wyłącznie z górami mi się kojarzy. 
Pizza dla odważnych:) Dla tych, którzy nie liczą kalorii i lubią zdecydowane smaki. Zresztą od czasu do czasu każdy może sobie na taką "bombę" pozwolić. 
Tłuszcz wytapiający się z wędzonej słoniny sprawia, że pizza staje się wyjątkowo chrupiąca. Odważnym polecam:)


Składniki na ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części i z każdej uformować koło (można też zrobić dwie duże prostokątne pizze). 

Dodatki:
  • sos pomidorowy (przecier pomidorowy z dodatkiem soli i cukru oraz pieprzu)
  • oscypek
  • wędzona słonina
  • czosnek pokrojony w plasterki
  • suszony rozmaryn





Pizzę posmarować sosem pomidorowym i obłożyć dodatkami. Po wierzchu posypać rozmarynem. Odstawić na około 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Piec około 15 minut w 200 stopniach. 

21 komentarzy:

  1. moim rodzicom by zasmakowała. szkoda że do oscypka daleko mi przez całą polskę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - kiedyś widziałam jak sprzedawali na plaży w Świnoujściu:) Wiem, że to dziwne:)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie! I ten kuszący oscypek, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - ja oscypka uwielbiam, zresztą nawet Olek i Ewa się nim zajadają:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - a bo ja się muszę przyznać, że mam ogromną słabość do wędzonej słoniny:)

      Usuń
  4. Prezentuje się ciekawie, jak dorwę oscypka to może i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - jeśli lubisz takie klimaty to z pewnością nie będziesz żałować:)

      Usuń
  5. myślałam że to okrągłe to grzybki, a to łoscypek ;)
    pyszna musi być, lubię smak wędzony, jest bardzo apetyczny. Czosnek też lubię i wędzoną słoninę też. Kiedyś ciężko było dostać w Polsce taką słoninę, raczej właśnie na południu, ale teraz już problemu nie ma. Pizza na aktywny dzień!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - właśnie mi się udało pierwszy raz dostać:)

      Usuń
  6. ja bym się odważyła ...bo wygląda po prostu rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się ta pizza podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - to od czasu kiedy u Ciebie zobaczyłam wędzoną słoninę to jej szukałam:)

      Usuń
  8. Pizza dla mnie:) Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SłodziutkieOkazje - bardzo mi miło:)

      Usuń
  9. Takie przysmaki są po prostu nie do zapomnienia ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - są:), ale na szczęście też do odtworzenia:)

      Usuń
  10. niezwykle apetyczne wspomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam,ale bardzo chetnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.