wtorek, 20 marca 2012

Sernik cytrynowy


Długo mnie nie było, a i dziś wpadam tylko na chwilę żeby Wam zaprezentować sernik, który upiekłam już wcześniej i miałam powtórzyć na wczorajsze urodziny męża. Niestety zmogła nas (mnie i Ewę ) taka okrutna grypa, że po 4 dniach udaje mi się wreszcie spojrzeć w ekran komputera. Mąż i Olek ocaleli dzięki szczepieniom (ja w tym roku nie zaszczepiłam się i bardzo żałuję). Jeśli więc ktoś pyta czy szczepić się na grypę?  - to ja od lat powtarzam tak, a od tego roku to nawet TAAAAK! Naprawdę warto!
A wracając do urodzin męża. Jakie wielkie było wczoraj moje zdziwienie, gdy leżąc w łóżku usłyszałam odgłos miksera. Dzielny mąż sernik upiekł sobie sam. Według tego przepisu:) 


Składniki:

  • 1 kg sera (z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • spód: duże opakowanie herbatników +50 g masła
  • polewa: 100 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z twarogiem i cukrem, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec łyżką wymieszać z białkami. 
Herbatniki drobno pokruszyć i wmieszać z miękkim masłem. Tak powstałą masą wyłożyć spód tortownicy (26 cm) i wlać na nią masę twarogową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 50 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia sernik polać polewą (śmietankę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny). Upieczony sernik pozostawić w gorącym (uchylonym) piekarniku do wystudzenia. Najlepszy po kilku godzinach pobytu w lodówce. 

22 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś ! Cytrynowy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aha, i wszystkiego najlepszego dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm... nie ma to jak serniczek domowy:D a na dodatek cytrynowy:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym z chęcią kawałeczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, wpraszam się a duuuży kawałek!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna-Maria - częstuj się proszę

      Usuń
  6. o dla mojej mamy byłby idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - to już wiesz jakie upiec:)

      Usuń
  7. uwielbiam cytrynowy! I wielkie gratulacje dla męża za upieczenie tak wspaniałego sernika:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BasiaP - ja też jeśli chodzi o smak serników to preferuję cytrynowe:)

      Usuń
  8. uwielbiam takie orzeźwiające serniki :) mmiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię cytrusy w wypiekach, nawet w sernikach:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam serniki. Pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekny serniczek! Ja tez uwielbiam cytrynowy:) Wszystkiego dobrego dla Meza a dla CIebie szybkiego powrotu do zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię cytrynowe desery, bardzo bardzo!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny sernik wyszedł Mężuśkowi:) wszystkiego najlepszego dla Męża:)a Tobie Aniu zdrówka życzę:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.