10:27

Ciasto z suszonymi morelami

łatwe ciasto, proste ciasto, ciasto z morelami

Bardzo proste w wykonaniu ciasto. 
Lekkie, biszkoptowe, umiarkowanie słodkie i baaaardzo smakuje dzieciom. 
To ciasto z reguły wystarcza u nas na dwa razy, ale tylko dlatego, że udaje mi się obronić je przed zjedzeniem przez rodzinę za jednym posiedzeniem. 
Moje ciasto przygotowałam z suszonymi morelami, ale na wierzchu możecie położyć banany, jabłka, truskawki czy też inne sezonowe owoce. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych moreli
Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka oraz olej (wlać cienkim strumieniem). 
Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia (mąkę najlepiej przesiać). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem (w tortownicy wykładam samo dno), wyrównać i na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki morele. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut (przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone). 
Po wierzchu można oprószyć cukrem pudrem. 

1 komentarz: