Bardzo proste w wykonaniu ciasto.
Lekkie, biszkoptowe, umiarkowanie słodkie i baaaardzo smakuje dzieciom.
To ciasto z reguły wystarcza u nas na dwa razy, ale tylko dlatego, że udaje mi się obronić je przed zjedzeniem przez rodzinę za jednym posiedzeniem.
Moje ciasto przygotowałam z suszonymi morelami, ale na wierzchu możecie położyć banany, jabłka, truskawki czy też inne sezonowe owoce.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g suszonych moreli
Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka oraz olej (wlać cienkim strumieniem).
Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia (mąkę najlepiej przesiać). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem (w tortownicy wykładam samo dno), wyrównać i na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki morele. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut (przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone).
Po wierzchu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń