17:43

Kalmary w sosie pomidorowym

kalmary, sos pomidorowy, owoce morza

Kalmary w sosie pomidorowym to danie, za którym przepadamy wszyscy. 
Talerze są dokładnie czyszczone z sosu przy pomocy chrupiącego pieczywa i jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś nie miał na kalmary ochoty. 
W wersji dla dorosłych z kieliszkiem białego wina. 
Uwielbiam!

Składniki: 

  • 400 g kalmarów mrożonych
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 średnie cebule
  • puszka pomidorów (krojonych), w sezonie 4 świeże
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • oliwa
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
Kalmary rozmrozić i pokroić w paski. 
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pomidory z puszki i ewentualnie wodę (ok 1/2 szklanki). Całość dusić ok. 10 minut. Dodać pokrojone kalmary, wlać wino oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić na małym ogniu do momentu aż kalmary będą odpowiednio miękkie (15-20 minut). Podawać posypane siekaną natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. 

owoce morza, kalmary, sos pomidorowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz