Kalmary w sosie pomidorowym to danie, za którym przepadamy wszyscy.
Talerze są dokładnie czyszczone z sosu przy pomocy chrupiącego pieczywa i jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś nie miał na kalmary ochoty.
W wersji dla dorosłych z kieliszkiem białego wina.
Uwielbiam!
Składniki:
- 400 g kalmarów mrożonych
- 1 duża czerwona papryka
- 3 średnie cebule
- puszka pomidorów (krojonych), w sezonie 4 świeże
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
Kalmary rozmrozić i pokroić w paski.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pomidory z puszki i ewentualnie wodę (ok 1/2 szklanki). Całość dusić ok. 10 minut. Dodać pokrojone kalmary, wlać wino oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić na małym ogniu do momentu aż kalmary będą odpowiednio miękkie (15-20 minut). Podawać posypane siekaną natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz