18:31

Zupa szpinakowa

zupa ze szpinaku, szpinak

Zupa szpinakowa należy do zup, które wymagają naprawdę małego nakładu pracy. 
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy szpinak uwielbia, ale forma w jakiej jest podany może przyda się w skuszeniu kogoś do spróbowania. 
Do zupy dodaję serek topiony - nie jest to może najzdrowszy dodatek, ale zapewniam, że zapewnia niepowtarzalny smak. 

Składniki:
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały por
  • 4 średnie ziemniaki
  • serek topiony śmietankowy (150 g)
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w półplasterki. Warzywa podsmażyć na oliwie - w garnku, w którym będzie gotowana zupa - przez ok. 5 minut. Zalać wodą - nieco więcej niż do zakrycia składników i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać liść laurowy, sól i obrany ząbek czosnku. Dodać ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) i gotować jeszcze 10 minut. Dodać szpinak - może być zamrożony i gotować kolejne 5 minut. Upewnić się, że warzywa są miękkie i zdjąć zupę z ognia. Dodać serek topiony i dokładnie rozprowadzić go w zupie. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. 

2 komentarze:

  1. Nigdy nie próbowałem zupy szpinakowej ale dziś korzystając z twojego przepisu zrobiłem zupę szpinakową i naprawdę była niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń