20:07

Sernik na zimno na biszkopcie

sernik, truskawki, galaretka, biszkopt

Pierwszy w tym sezonie deser ze świeżymi truskawkami. 
Co prawda piekarnik trzeba przy nim włączyć, ale upieczenie biszkoptu zajmuje dosłownie kilka chwil, więc jest to ciasto doskonałe na upały. 
Jeżeli nie chcecie piec ciasta to zajrzyjcie do przepisu na sernik z herbatnikowym spodem

Składniki biszkoptu (blaszka 23 cm x 33 cm):

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
Całe jajka ubić z dodatkiem cukru (masa powinna być bardzo puszysta). Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać przesiane mąki. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Po wyjęciu rzucić blaszką z ciastem z odległości ok. 50 cm w dół (zapobiegnie to opadaniu ciasta)

Masa serowa:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g twarogu mielonego
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dalej ubijając (na zmniejszonych obrotach) dodawać po łyżce twarogu. Na koniec wlać galaretkę. Masę przelać na ostudzony biszkopt (mojego biszkoptu nie nasączałam i nie był bardzo suchy, ale jeśli macie ochotę to można go nasączyć np. wodą z cytryną). 

Wierzch ciasta:
  • 200 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku (najlepiej od tego zacząć przygotowywanie ciasta). 
Na masie serowej ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką - nigdy nie wlewajcie zupełnie płynnej galaretki, bo może wsiąknąć pod spód ciasta. 
Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godziny. 


sernik na zimno, sernik z galaretką,

2 komentarze:

  1. Zrobię na najbliższą okazję. :)
    https://jaglusia.com/2017/05/28/kalafiorowe-curry-z-szpinakiem/

    OdpowiedzUsuń