18:10

Murzynek z serem

murzynek, masa serowa, ciasto, czekoladowe

Murzynek z serem, a właściwie to murzynek z sernikiem, to ekspresowe w wykonaniu ciasto. 
Bardzo przydaje się posiadanie dwóch mikserów, ale nie jest to warunek konieczny. 
Jeśli jednak macie dwa miksery, to murzynka z serem przygotujecie dosłownie w pięć minut.
Ciasto wychodzi puszyste i przyjemnie wilgotne. 

Składniki (blacha 25 cm x 35 cm)

murzynek: 

  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych (lub jakiegoś dżemu, najlepiej domowego)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. 

sernik:
  • 4 jajka
  • 500 g mielonego twarogu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
Całe jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę (najlepiej w czasie kiedy przygotowujecie pierwsze ciasto, ale jeśli nie dysponujecie dwoma mikserami to po prostu przygotujcie najpierw ciasto na murzynka a potem ciasto serowe). Do masy jajecznej dodać twaróg (cały czas mieszając przy pomocy miksera, twaróg dodawać małymi porcjami). 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciemne ciasto. Wyrównać i wlać ciasto serowe. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny. 

murzynek, sernik

2 komentarze: