Murzynek z serem, a właściwie to murzynek z sernikiem, to ekspresowe w wykonaniu ciasto.
Bardzo przydaje się posiadanie dwóch mikserów, ale nie jest to warunek konieczny.
Jeśli jednak macie dwa miksery, to murzynka z serem przygotujecie dosłownie w pięć minut.
Ciasto wychodzi puszyste i przyjemnie wilgotne.
Składniki (blacha 25 cm x 35 cm)
murzynek:
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych (lub jakiegoś dżemu, najlepiej domowego)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
sernik:
- 4 jajka
- 500 g mielonego twarogu
- 1/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
Całe jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę (najlepiej w czasie kiedy przygotowujecie pierwsze ciasto, ale jeśli nie dysponujecie dwoma mikserami to po prostu przygotujcie najpierw ciasto na murzynka a potem ciasto serowe). Do masy jajecznej dodać twaróg (cały czas mieszając przy pomocy miksera, twaróg dodawać małymi porcjami).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciemne ciasto. Wyrównać i wlać ciasto serowe.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny.
Oooo cudo. Dawno nie jadłam takiego ciasta :-).
OdpowiedzUsuń