sobota, 6 maja 2017

Ciasto warstwowe Mikado

Ciasto Mikado

Ciasto Mikado przyniosła kiedyś do pracy koleżanka. 
Kilka warstw kruchego ciasta przełożonych kremem budyniowym i zwieńczonych czekoladową polewą (może być też kajmakowa). 
Bardzo mi posmakowało, więc postanowiłam je również upiec. 
W poszukiwaniu przepisu natrafiłam na recepturę Aleksandry i jej mamy, z którego skorzystałam, wprowadzając kilka małych zmian. 
Nie ukrywam, że ciasto jest pracochłonne, choć nie należy do trudnych.
Dobrze się przechowuje, więc jest idealne na imprezy okolicznościowe, ponieważ można je nieco wcześniej przygotować. 

Składniki ciasta:

  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka octu
  • 3 szklanki mąki
Masło utrzeć z solą i cukrem na puszystą masę. Dodać jajko. Sodę wymieszać z octem a następnie śmietaną i całość dodać do masy maślanej. Dalej mieszając dodawać małymi porcjami mąkę. Powstałe ciasto powinno być miękkie i plastyczne, ale nie powinno się kleić. Ciasto podzielić na 8 części i ułożyć je na talerzu. Przykryć folią i wstawić do lodówki. 

W czasie chłodzenia ugotować budyń (patrz niżej). 

Schłodzone ciasto rozwałkowywać na jak najcieńsze placki, podsypując mąką. Ja wałkowałam bardzo cienkie kółka (1-2 mm) - oczywiście nie wyszły wszystkie idealnie równe i w konsekwencji brzegi ciasta nie pokrywały się dokładnie. Proponuję na rozwałkowanym cieście ułożyć pożądany szablon - wycięty z papieru i odciąć nierówne brzegi, lub skorzystać z blaszki. 
Ciasto układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec do momentu aż ciasto lekko się zarumieni. Ja piekłam 6-7 minut (w oryginale czas pieczenia 10-15 minut w 200 stopniach - przy 200 stopniach mój pierwszy placek się spalił, więc doradzam szczególną ostrożność podczas pieczenia pierwszej warstwy).
W ten sposób upiec wszystkie części ciasta. 

Krem budyniowy:
  • 3 jajka
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • laska wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej/ lub cukier waniliowy
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
ciasto Mikado

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z 1 szklanką mleka i dodać do ubitych jajek. 3 szklanki mleka z wanilią zagotować na małym ogniu i wlać masę jajeczną. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Około 5 minut. Zdjąć z ognia i częściowo ostudzić - budyń powinien być lekko ciepły, nie gorący - mój był w zasadzie letni. 
Ucierać masło i małymi porcjami dodawać budyń. Powstała masa jest puszysta i aksamitna. 

Masą przekładać warstwy ciasta - oprócz wierzchu. Jeżeli masa będzie zbyt płynna to przez rozsmarowaniem schłodzić ją w lodówce. 

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady (u mnie 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • 30 g masła
Czekoladę z masłem rozpuścić umieszczając je w żaroodpornej miseczce na garnku z parującą wodą. 
Powstałą polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce przez min. kilka godzin. 

Mikado, przekładaniec






7 komentarzy:

  1. Nieco pracochłonne, ale pewnie gra warta świeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) choć w duchu marudziłam w trakcie robienia...smak nagrodził wszystko

      Usuń
  2. Słyszałam o tym cieście. Przymierzam się do zrobienia, ponieważ smacznie wygląda -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają te warstwy i całość zwieńczona polewą, mmm :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. ... Bajkorado! Bajkorado! ...
    ... ale super wyczarowałaś...
    ... hihi...ciastko "Mikado"...
    ... wałkiem wałkowałaś...
    ... osiem placuszków wypracowałaś...
    ... puszysty budyń maślany ...
    ... służył do posklejania...
    ... zaś mikstura czekoladowa...
    ... do całości polania...
    ... by "warstwowa" słodkość ...
    ... na stół była podana...
    ... mniam...mniam... mniam...
    ... do wypróbowania przepisu zapraszam...
    hihi....pzdr.serdecznie, Ursa, Kpd
    p.s. co za "Banerek" bloga !!!!
    prześlicznie magiczny
    bujający w błękicie nieba
    ze złocistym korowodem gwieździstym.......... :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciastko :) Mam podobny przepis i mogę z czystym sumieniem polecić czytelnikom :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.