Budyń z ryżu z musem z mrożonych truskawek to pyszny deser (a jeśli zjecie większą porcję, to nawet całkiem pożywny posiłek).
Budyń ma aksamitną konsystencję i przyjemny waniliowy smak, który idealnie komponuje się z musem z truskawek.
Moje truskawki zagotowałam przed zmiksowaniem, ale jeśli chcecie zjeść budyń jako bardzo zimny deser to polecam zmiksować rozmrożone bez podgrzewania.
Jak dla mnie nic dodać, nic ująć.
Zjadłam dwie porcje!
Składniki (6 porcji):
- 2,5 szklanki gotowanego ryżu
- 2,5 szklanki mleka
- 0,25 szklanki cukru
- laska wanilii
- 400 g mrożonych truskawek Poltino
Truskawki umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu aż zmiękną, a sok się zagotuje. Zmiksować.
Mleko podgrzewać na małym ogniu z cukrem i ziarenkami wanilii - do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać ryż i dokładnie zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta to dolać trochę mleka. Powstały w ten sposób ryżowy budyń przelać do pucharków bądź miseczek i na wierzch wylać mus truskawkowy.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino.
Polecam również przepis na budyń z kaszy jaglanej
Mmm, pycha! Niedawno robiłam podobny na płatkach ryżowych, i od razu się w nim zakochałam :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością też był przepyszny! :)
UsuńKiedy mały J. był mniejszy, bardzo lubił desery na bazie takiego budyniu czy kremu ryżowego, z mlekiem zwykłym lub kokosowym. Z truskawkami to już w ogóle musi być niebo! :-)
OdpowiedzUsuń