Mam ogromną słabość do ciast z masami budyniowymi.
Długo mi zajęło zanim nauczyłam się robić dobrą masę budyniową. Są dwie proste zasady: budyń musi być gęsty i bardzo dobrze schłodzony. Masło musi być dobrze utarte.
Okazuje się, że przy zachowaniu tych dwóch warunków masa wychodzi zawsze.
I nawet jeśli na początku będziecie mieli poczucie, że jest zbyt rzadka to dajcie jej chwilę czasu w lodówce a zachwyci Was swoją aksamitnością.
Do ciasta użyłam dżemu jagodowego, ale sprawdzi się każdy inny.
Takie ciasto czekoladowe z budyniową masą i warstwą dżemu świetnie może wypaść w roli okolicznościowego tortu - zwłaszcza dla czekoladoholika.
Ciasto czekoladowe (tortownica 26 cm):
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 lekko kopiaste łyżki kakao
- 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki dżemu jagodowego
Masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 1 i 1/2 budyniu waniliowego z cukrem
- 3 łyżki cukru pudru
- 180 g masła
Polewa:
- 75 g ciemnej czekolady
- 20 g masła
Do przełożenia:
- 250 g dżemu jagodowego (- 3 łyżki)
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlać olej, a następnie dodać dżem i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w tortownicy wykładam sam spód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 35 minut. Przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu ostudzić i przeciąć w poprzek.
1,5 opakowania budyniu rozpuścić w 100 ml mleka. 500 mleka zagotować i wlać rozpuszczony proszek. Zagotować, cały czas mieszając. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać po łyżce schłodzonego budyniu.
Blat ciasta posmarować dżemem i połową masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą masę.
Czekoladę rozpuścić z masłem (najlepiej ustawiając żaroodporną miseczkę na garnku z parującą wodą) i wylać przy pomocy łyżki na wierzch ciasta. Na koniec przy pomocy widelca rozprowadzić polewę - można ją lekko przemieszać z masą budyniową.
Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze po kilku godzinach.
mnnnnnnnnnniam:)
OdpowiedzUsuńAle cudne ciacho...
OdpowiedzUsuńZ samego rana, tylko w towarzystwie kawy zajrzałam - błąd!
:)
I oczywiście też bardzo lubię masy budyniowe w ciastach. A nawet bez ciasta...
Ja w zasadzie też mogę bez ciasta :)
Usuń