niedziela, 23 kwietnia 2017

Ciasto z masą budyniową

ciasto, masa budyniowa, ciasto czekoladowe
Mam ogromną słabość do ciast z masami budyniowymi.
Długo mi zajęło zanim nauczyłam się robić dobrą masę budyniową. Są dwie proste zasady: budyń musi być gęsty i bardzo dobrze schłodzony. Masło musi być dobrze utarte. 
Okazuje się, że przy zachowaniu tych dwóch warunków masa wychodzi zawsze. 
I nawet jeśli na początku będziecie mieli poczucie, że jest zbyt rzadka to dajcie jej chwilę czasu w lodówce a zachwyci Was swoją aksamitnością. 
Do ciasta użyłam dżemu jagodowego, ale sprawdzi się każdy inny. 
Takie ciasto czekoladowe z budyniową masą i warstwą dżemu świetnie może wypaść w roli okolicznościowego tortu - zwłaszcza dla czekoladoholika.

Ciasto czekoladowe (tortownica 26 cm):

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dżemu jagodowego
Masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 1 i 1/2 budyniu waniliowego z cukrem
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 180 g masła 
Polewa:
  • 75 g ciemnej czekolady
  • 20 g masła
Do przełożenia:
  • 250 g dżemu jagodowego (- 3 łyżki)
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlać olej, a następnie dodać dżem i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w tortownicy wykładam sam spód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 35 minut. Przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu ostudzić i przeciąć w poprzek. 

1,5 opakowania budyniu rozpuścić w 100 ml mleka. 500 mleka zagotować i wlać rozpuszczony proszek. Zagotować, cały czas mieszając. Ostudzić. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą  masę. Cały czas mieszając dodawać po łyżce schłodzonego budyniu. 

Blat ciasta posmarować dżemem i połową masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą masę. 

Czekoladę rozpuścić z masłem (najlepiej ustawiając żaroodporną miseczkę na garnku z parującą wodą) i wylać przy pomocy łyżki na wierzch ciasta. Na koniec przy pomocy widelca rozprowadzić polewę - można ją lekko przemieszać z masą budyniową. 
Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze po kilku godzinach. 

4 komentarze:

  1. Ale cudne ciacho...
    Z samego rana, tylko w towarzystwie kawy zajrzałam - błąd!
    :)
    I oczywiście też bardzo lubię masy budyniowe w ciastach. A nawet bez ciasta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w zasadzie też mogę bez ciasta :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.