Nigdy wcześniej nie piekłam ciasta drożdżowego na mące krupczatce, która zarezerwowana była do ciast kruchych. Nie było jednak innej w domu, a mieliśmy ogromną ochotę na prosty, drożdżowy placek z jagodami.
Nie do końca jednak wyszedł zupełnie prosty, ponieważ wzbogaciłam kruszonkę o wiórki kokosowe.
A że jagody z kokosem to bardzo dobre połączenie, to i ciasto wyszło rewelacyjne.
Zapach, jaki się roznosi podczas pieczenia tego ciasta jest niepowtarzalny.
Wykorzystałam jagody mrożone, w sezonie oczywiście można ciasto upiec ze świeżymi owocami.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 3,5 szklanki mąki krupczatki
- 300 g mrożonych jagód Poltino
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 4/5 szklanki lekko ciepłego mleka
- 7 g drożdży suchych
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- kruszonka: 50 g masła, 1/3 szklanki mąki krupczatki, 5 łyżek cukru, 5 łyżek wiórków kokosowych
Z mąki, jajek, cukru, drożdży, mleka i masła wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (moje nie wyrosło na tym etapie jakoś bardzo mocno).
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić ją do lodówki.
Jagody rozmrozić i odsączyć z ewentualnego soku.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem (ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm i ciasto było bardzo wysokie, można więc spokojnie upiec w większej, prostokątnej blaszce). Ciasto wyrównać i posypać jagodami. Na wierzchu rozłożyć kruszonkę. Odstawić na ok. 30 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino.
Mmm. A mi jeszcze zostało trochę jagód w słoikach, może się nadadzą?
OdpowiedzUsuńPewnie,że tak )
Usuń