Ciasto z bananów piekę wtedy, kiedy stwierdzę nadwyżkę dojrzałych owoców i przeczuwam, że nie zdążymy ich zjeść.
O ile mocno dojrzałe banany nie znajdują konsumentów, to ciasto rozchodzi się w mgnieniu oka.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 4 średniej wielkości mocno dojrzałe banany
- 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Banany obrać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować - krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut (przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Ciasto można polać polewą czekoladową. Moje dzieci ostatnio jadły polane musem z truskawek.
Oj tak, u nas to działa dokładnie tak samo :)
OdpowiedzUsuń:) u nas czasem też koktajl, ale najlepsza wersja to ciasto i koktajl :)
Usuń