Gęsina jest bardzo dobrym wyborem nie tylko na świąteczny stół.
Mięso z gęsi, choć kaloryczne, jest zdrowe (bogate w białko i tłuszcze nienasycone, a także witaminy i składniki mineralne). Najsmaczniejsze jest z 3-4 kilogramowych gęsi.
Jedzmy więc gęsinę na zdrowie.
Składniki:
- 700-800 g piersi gęsi
- 4 jabłka (słodko-kwaśne)
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 duży ząbek czosnku
Piersi z gęsi zamoczyć na min. 2-3 godziny (można na całą noc) w solance - 3 litry przegotowanej wody+1 łyżka soli. Po tym czasie pierś wyjąć i osuszyć.
Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym ząbkiem czosnku (ilość przypraw wedle uznania) i pozostawić na 1-2 godziny w lodówce.
Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Skórę piersi naciąć poprzecznie w kilku miejscach i tak przygotowane mięso ułożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 1,5 godziny - w czasie pieczenia mięso można podlać wytopionym tłuszczem. Podawać pokrojoną w plastry (po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed krojeniem) np. z ziemniakami i sałatką z buraczków.
Mięso z gęsi, choć kaloryczne, jest zdrowe (bogate w białko i tłuszcze nienasycone, a także witaminy i składniki mineralne). Najsmaczniejsze jest z 3-4 kilogramowych gęsi.
Jedzmy więc gęsinę na zdrowie.
Składniki:
- 700-800 g piersi gęsi
- 4 jabłka (słodko-kwaśne)
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 duży ząbek czosnku
Piersi z gęsi zamoczyć na min. 2-3 godziny (można na całą noc) w solance - 3 litry przegotowanej wody+1 łyżka soli. Po tym czasie pierś wyjąć i osuszyć.
Mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym ząbkiem czosnku (ilość przypraw wedle uznania) i pozostawić na 1-2 godziny w lodówce.
Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Skórę piersi naciąć poprzecznie w kilku miejscach i tak przygotowane mięso ułożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 1,5 godziny - w czasie pieczenia mięso można podlać wytopionym tłuszczem. Podawać pokrojoną w plastry (po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut przed krojeniem) np. z ziemniakami i sałatką z buraczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz