08:11

Ciasto jogurtowe (+film)

Bajeczne smaki zapraszają na ciasto jogurtowe z jabłkami - można je upiec z różnego rodzaju owocami sezonowymi. 


Składniki (blaszka 23 cm x 33 cm):
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku (kopiaste)
  • owoce
Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę (ucierać do momentu aż masa będzie miała jasny kolor i nabierze wyraźnej puszystości). Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu jogurt (krótko, do połączenia składników). Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć owoce. Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest prawidłowo upieczone (patyczek powinien być suchy).

W tym wpisie zebrałam wskazówki na temat: jak uniknąć zakalca (klik).



6 komentarzy:

  1. Kocham Twoje przepisy są proste a zarazem efektowne ;

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie puchate i mięciutkie, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu cudowne, puszyste i niesamowicie fotogeniczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest zły! Zrobiłam dokładnie tak jak piszą i zakalec. Ide na inne blogi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest zły ponieważ są osoby, które robiły go już wiele razy i nie było żadnego zakalca. Powodzenia z innymi przepisami.

      Usuń