08:00

Bakłażany faszerowane makaronem

Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na bakłażany faszerowane makaronem, mozzarellą i sosem pomidorowym. Farsz jest bardzo aromatyczny, a samo danie może być świetną przystawką, a nawet daniem głównym.

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 100 g makaronu (u mnie kolanka)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mozzarella
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • do polania po wierzchu:  8 łyżek przecieru pomidorowego i natka pietruszki
Makaron ugotować w osolonej wodzie. 
Bakłażanom odciąć końcówki i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. 
Natkę pietruszki posiekać. 
Mozzarellę pokroić w kostkę. 
Na patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. 
Po 5 minutach dodać miąższ bakłażana i natkę pietruszki, Dusić na małym ogniu przez 10 minut - podlać odrobiną wody. 
Dodać przecier pomidorowy i doprawić solą  oraz pieprzem. 
Zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem i mozzarellą. Nadzieniem uzupełnić połówki bakłażanów. 
Wierzch każdej polać przecierem i posypać posiekaną natką. 
Zapiekać w temp. 180 stopni około 20 minut. 

Zajrzycie też do Aleksandry i jej zapiekanych bakłażanów (klik).




Wszystkich miłośników makaronu zapraszam również do udziału w trwającym na blogu konkursie (klik).

5 komentarzy:

  1. Mniam :D Mnie bardzo smakowalo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na wiosenny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem wielbicielką bakłażana, ale bardzo podoba mi sie farsz:)

    OdpowiedzUsuń