wtorek, 26 maja 2015

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem, to kolejny wypiek teamu Olek & Olek
Tym razem dziewczynki zachęcone kształtem ciasteczek, bardzo aktywnie pomagały bratu w pieczeniu. 
Ciasteczka zostały upieczone pod hasłem "dla mamy" - i mimo najskromniejszego udziału w konsumpcji przyznaję, że radość sprawiły mi wielką (ograniczyłam się do robienia zdjęć i wyciągania gorącej blachy z piekarnika). 
Są bardzo smaczne, a takie przygotowane przez najbliższych to już w ogóle smakowały bosko. 
Polecam przygotowanie ich w ramach upominku i podarowanie bliskiej Wam osobie. 
Ciasteczka upieczone z przepisu Karoliny z bloga Sto kolorów kuchni

Składniki:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki (za wyjątkiem dżemu) i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 3 mm.  Wycinać kółka.  W połowie z nich wyciąć mniejsze koło. Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkowywać.
Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec przez około 15 minut, w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieją.  Ostudzić na kratce.  
Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym.  
Przykrywać ciasteczkami z dziurką i sklejać. 


Zapraszam do obejrzenia ciasteczek przygotowanych przez drugiego Olka (klik)

Przepis dodaję do akcji:


9 komentarzy:

  1. Aniu jak zwykle jestem pod wrażeniem Twoich dzieci, są cudowne:) ..... a ciasteczka wyszły piękne:). U nas nigdy nie obejdzie się bez Lili ... zawsze musi pomóc:) Buziaki i dziękujemy ... i do następnych ciasteczek:). Barwo Olku, Haniu i Ewuniu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu - dziękujemy i wzajemnie :)

      Usuń
  2. Sliczne ciasteczka!
    I wiosenne, i w sam raz na prezent.
    :)

    Aniu, dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - wzięłam udział z prawdziwą przyjemnością :)

      Usuń
  3. Taki prezent od pociech - pozazdrościć :) Mój pierworodny to by obecnie tylko je skonsumował z racji wieku ;) A ciastka wyglądają świetnie - pogratuluj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gregor - dziękuję i przekażę :)

      Usuń
  4. To się nazywa telent, no i przede wszystkim dobre chęci. Widać, że dzieci mają dla kogo piec ciasteczka :)

    Ja niestety nie mam talentu do pieczenia/gotowania, choć pewne zacięcie artystyczne by się znalazło. Może w przyszłym roku sam spróbuję (?)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie piorę dywany i ze zmęczenia naszło mnie na kruche ciasteczka. Trafiłam na Wasz przepis - wydaje się dziecinnie prosty :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po praniu dywanów, będą smakować :) :) :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.