sobota, 9 maja 2015

Wyniki konkursu


Serdecznie dziękuję za przesłanie wszystkich zgłoszeń i liczny udział w konkursie z makaronami Malma. 

Najbardziej spodobały mi się wypowiedzi Grażyny oraz Katarzyny i to one zostają nagrodzone wielkimi pakami makaronu. 
Życzę smacznego i mam nadzieję, że zrealizujecie swoje makaronowe pomysły na upominki. 
Czekam na Wasze adresu do wysyłki. 








Upominek Grażyny

Ja poprzez to, co gotuję wyrażam swoje uczucia. To taki mój stały prezent dla najbliższych. Makaron można ugotować szybko i zrobić z niego pyszne dania na różne okazje. Ten wierszyk to propozycja dla mojej Najmłodszej, bo tylko ona już mi w domu została, jako prezent nie tylko na Dzień Dziecka :


Makaron jest dobry na wszystko:

Na nieduże smuteczki – w pomidorach wstążeczki
Na oczęta zaspane- canneloni zapiekane
Gdy zagubią się szelki- nadziewane muszelki
Przed nudy atakiem – penne ze szpinakiem
Na jedynkę w szkole- niteczki w rosole
Przed głupimi minami- tagiattele z kurkami
Kiedy w głowie jest pusto- wtedy kluski z kapustą
Na zły humor z ranka – z serkami kolanka
Gdy nie chcemy być sami- łazanki z grzybami
Na poprawę humoru – spaghetti z rucolą
Gdy się nie chce wyjść z łóżka – z dobrym sosem uszka
A gdy lato jest z nami- rurki z truskawkami.

Upominek Katarzyny 

Bez makaronu nie ma obiadu! Są osoby, które bez ziemniaków nie wyobrażają sobie głównego posiłku dnia, a u nas taka „włoska” natura z nas wychodzi – makaroniarzami jesteśmy, jemy je na potęgę, kupujemy, smakujemy, kolekcjonujemy – choć oczywiście duma ze „zbiorów” jest krótkotrwała: bo wnet szeleści podczas otwierania opakowanie, woda wrze, makaron z szumem sypie się do garnka, a potem apetycznie bulgocze, kusząco prezentuje się na talerzu, wreszcie – znika jak sen!;) Garść naszych wspomnień… Młodsza córka jest dość wybredna jeśli chodzi o jedzenie, zasłynęła jako autorka deklaracji „Lubię słodycze, jabłka i obiad”;) A obiad powinien mieć „żelazny punkt” – jaki? To jasne – makaron! Czasem pytam: „Może chcecie dziś na obiad ziemniaki?” Odpowiedź jest następująca – „Tak, ale musi być też makaron!”:) Mąż jest fanem makaronu od… zawsze! Z rozrzewnieniem wspomina, jak jego babcia robiła domowy makaron, który cięła nożem z niewiarygodną prędkością, a on podkradał nawet nieco surowego, bo się doczekać nie mógł:) Ja też taki domowy makaron produkowałam memu tacie, którego stan zdrowia nie był już najlepszy, apetyt także kiepski, a to danie niezmiennie znajdowało jego uznanie. Jestem też odpowiedzialna za autorski przepis zupy fasolowej z makaronem – co według moje  mamy jest bardzo odważnym zestawieniem.

Jaki zatem mam pomysł na makaronowy prezent?

Przyznam, że jednak dla urozmaicenia, narażając się na gromy ze strony reszty rodziny, trochę i dlatego, że i inne produkty (kasze, ryż, ziemniaki...) są zdrowe - nie zawsze gotuję makaron. Dlatego taki urodzinowym prezentem byłaby makaronowa uczta rozciągnietą w czasie!;) Na kartkach wykaligrafowałabym (bo to moja pasja;)) nazwy ulubionych potraw męża: lasagne, spaghetti bolognese, penne z mozzarellą, fusilli, makaron w sosie cztery sery, tagliatelle z tuńczykiem, farfalle w sosie pieczarkowym. Te karteczki umieszczam w pięknie (również własnoręcznie - ach, jaka jestem skromna;)) ozdobionym słoiku, zawiązuje ozdobną kokardę - i voilà - jestem najlepszą prezentodawczynią pod słońcem! Codziennie wyciągana byłaby jedna kartka, a ja serwowałabym to danie (w sporej ilości;)). Taki tydzień makaronowych uniesień to dla męża wymarzony upominek! A do tego - i córki byłyby w siódmym niebie:)





1 komentarz:

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.