poniedziałek, 11 maja 2015

Ronaldo i Pastéis de Nata

Co łączy słodkie babeczki Pastéis de Nata i Ronaldo?
Prawidłowa odpowiedź to oczywiście Portugalia, choć pewnie znajdzie się też sporo starszych czytelniczek twierdzących, że to po prostu "niezłe ciacha" :)

"Ronaldo. Chłopiec, który wiedział, czego chce" to już druga książka z serii książek dla dzieci o piłkarskich idolach (o poprzedniej możecie przeczytać tutaj). 
Najpierw przeczytał ją Olek, który zdecydowanie i mnie zachęcił do lektury, twierdząc, że mimo iż woli Messiego, to książka i tak bardzo mu się podoba. 
Ciężko go było od niej oderwać. 
Nic dziwnego, bo jest napisana w atrakcyjny dla dzieci sposób. 
Krótkie historie okraszone dużą ilością zdjęć - często z zabawnymi komentarzami. 
Podczas lektury biografii poznajemy zupełnie inne oblicze Ronaldo. 
Dowiadujemy się, że nie zawsze jego życie usłane było różami, a na sukces trzeba było ciężko zapracować. 
Olek: Mały "Płaczek" czy też "Pszczółka" - jak był nazywany przez kolegów Ronaldo, rozpoczął swoją karierę od gry w drużynie, która przegrywała wszystkie swoje mecze, a kiedy miał 12 lat, opuścił rodzinę, mieszkającą na Maderze i zamieszkał w internacie w Lizbonie. Rodzina z trudem znalazła pieniądze na bilet, a jego ojciec był chory na alkoholizm. W wieku 15 lat wykryto u niego wadę serca uniemożliwiająca kontynuację kariery. Szczęśliwie pomogła mu operacja. Kiedy miał 24 lata został najdroższym piłkarzem - myślę, że na to zasłużył!

Wracając jednak do początkowego pytania. 
Przy okazji lektury biografii Ronaldo upiekłam Pastéis de Nata, które jada się w Lizbonie. Zarówno babeczki, jak i historia Christiano Ronaldo, niezwykle przypadły nam do gustu. 



Składniki (12 babeczek):
  • ciasto francuskie (375 g)
  • masło do posmarowania formy
Krem:
  • szklanka mleka (250 ml)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 25 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 4 żółtka
Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cynamonem i skórką cytrynową. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i cały czas mieszając zagotować. Zdjąć z ognia. W osobnym garnku podgrzewać wodę i cukier (około 5 minut). Powstały w ten sposób syrop wlać do masy mlecznej i wymieszać. Na koniec połączyć z żółtkami. 
Ciasto francuskie pokroić na 12 kawałków  i wykleić nim formę (taką jak do pieczenia muffinów), wcześniej wysmarować ją cienką warstwą masła. 
Krem wlać do zagłębień wypełnionych ciastem (pozostawić 1 cm od góry bez wypełnienia). Piec w 230 stopniach aż się babeczki wyraźnie się zrumienią (około 20-25 minut). Prawidłowo krem momentami jest zrumieniony mocniej (lekko się przypala) i opada po wyjęciu z piekarnika.  


5 komentarzy:

  1. fajne te babeczki, proste, a dość ciekawe. Ten krem jest podobny do lemon curd, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - Powinny Ci posmakować - są lekko cytrynowo-cynamonowe :)

      Usuń
  2. Ciekawe te babeczki, lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olkowi z książką do twarzy:) a co do babeczek to wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.