piątek, 1 maja 2015

Kruche ciasteczka Leny

Kruche ciasteczka upiekli Olek & Olek (klik)
Te ciasteczka są wręcz obłędne w smaku. Z założenia są śmietankowe, ale my dodaliśmy olejku migdałowego i zapewniam, że to był równie dobry pomysł. 
Jeżeli lubicie ciastka mocno kruche i mocno maślane, takie co to rozpływają się w ustach, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. 
Oryginał przepisu (i piękną historię o tym, dlaczego są to ciasteczka Leny) znajdziecie tutaj (klik)

Składniki (ok. 30 ciastek):

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 150 g mąki krupczatki
  • kilka kropli olejku (śmietankowego lub migdałowego) - można pominąć

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę (ucierałam mikserem). Dodać mąki i olejek. Uformować ciastka. Można wycisnąć je z rękawa cukierniczego, z końcówką o grubym otworze lub tak, jak to zrobił Olek - uformować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczyć np. przy pomocy tłuczka do mięsa.
Piec w 180 stopniach ok. 15 minut. Studzić na kratce.




Zapraszam do obejrzenia ciastek przygotowanych przez drugiego Olka (klik)

11 komentarzy:

  1. Aniu przepiękne ... świetny pomysł z tym tłuczkiem do mięsa:).... Przekaż Olkowi pozdrowienia od Olka i powiedz, że teraz czekamy na Jego smakowitą propozycję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękuję i przekazuję :)

      Usuń
  2. Hej, właśnie mi się pieką te śliczne i pyszne ciasteczka. Ale chyba coś nie tak zrobiłam ;(, jakiś taki dziwny smak mi wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne, co mi przychodzi do głowy to: za dużo olejku? To może popsuć smak.

      Usuń
    2. właśnie, nie dodawałam olejku. Nie wiem, jeszcze raz chyba kiedyś zrobie, ale dokładniej. A teraz się czaję na ciasteczka z czekoladą :)

      Usuń
    3. Hmmm to powinny byc po prostu maslane... bez sprobowania się nie da pomóc. Powodzenia z czekoladowymi :)

      Usuń
    4. A jednak, tylko pierwsza blaszka taka wyszła, następne potrzymałam troszeczkę dłużej w piekarniku i wyyysmienite. Ale i tak już prawię zniknęły :(. Jutro lecimy z czekoladowymi. :) Pozdrawiam

      Usuń
    5. To super! Bardzo się cieszę! :)

      Usuń
  3. Mi wyszły idealne...w życiu lepszych nie jadłam:) tylko strazznie sie przyklejalo do tluczka byly bez wzorków: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota - na przyszłość można ciasto schłodzić przez 20 minut w lodówce i nie powinny się wtedy kleić :) Cieszę się, że smakowały :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.