poniedziałek, 2 marca 2015

Makaron gryczany z pistacjami i czarnymi oliwkami


Tym razem z cyklu Viva la pasta! z Aleksandrą z Moja Toskania przygotowałyśmy makaron gryczany. Z ciastem przyjemnie się pracowało - przygotowanie makaronu było mało skomplikowane, bo zdecydowałyśmy się na kształt pizzoccheri - wystarczyło rozwałkować i pociąć na prostokąty. Makaron wyszedł delikatny. 
Sosem z pistacjami i czarnymi oliwkami, z którym podałyśmy pizzoccheri, razem z mężem się zachwyciliśmy. Całe danie wyszło rewelacyjne. Wszystkie składniki wspaniale się skomponowały w całość. 

Składniki makaronu (porcja na 4 osoby):

  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej 
  • woda
  • szczypta soli
Mąki wymieszać, dodać sól i małymi porcjami dodawać wodę. Zagnieść elastyczne ciasto., Rozwałkować na cienki placek i pociąć na prostokąty (około 2 cm x 8 cm). Ugotować w lekko osolonej wodzie (około 6 minut). 

Składniki sosu:
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g obranych pistacji (używałam solonych)
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki śmietany (dałam nieco więcej, 18%)
  • 60 g startego parmezanu
  • sól
Pistacje zmiksować (pozostawić kilka do dekoracji). Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć i dodać zmielone pistacje, śmietanę i sól (dolałam odrobinę wody, bo sos szybko zgęstniał). Na sam koniec dodać pokrojone oliwki i parmezan (pozostawić 2 łyżki do posypania po wierzchu). Chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia. 
Ugotowany makaron podawać z sosem, po wierzchu posypać pistacjami i parmezanem. 

Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu gryczanego z pistacjami i oliwkami, przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii

Jeżeli podobają się Wam nasze makaronowe propozycje to zapraszam do śledzenia Viva la pasta! na Facebooku (klik)




10 komentarzy:

  1. Bardzo lubie pizzoccheri i chyba jutro zaproponuje je na kursie gotowania :)
    Sosik wysmienity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - proponuj, takie delicje trzeba nagłaśniać hihi :)

      Usuń
  2. Pyszna propozycja Aniu!
    W ten sposób zużyję resztę swojej gryczanej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - cieszę się, że zainspirowałyśmy

      Usuń
  3. Zapisuję to cudne danie ..... alez to musi być rozkosz dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu a gdzie kupujesz najlepszy parmezan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepiku osiedlowym :) Najczęściej jednak kupujemy Grana Padano w Lidlu (i ogólnie sery też tam)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.