środa, 11 marca 2015

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

W marcowej piekarni, organizowanej przez Anię, upiekliśmy wraz z innymi blogerami, chleb pszenno-żytni z prażoną mąką według przepisu Dany, który wybrała dla nas Jola
Chleb nie sprawił żadnego kłopotu. Pieczenie było czystą przyjemnością. Zresztą tak jak i konsumpcja. 
Prażona mąka dodaje ciekawego posmaku. Zdecydowanie będę z przepisu co jakiś czas korzystać. 

Składniki (2 bochenki)

Zaczyn:
  • 80 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody
Składniki wymieszać łyżką i pozostawić przykryte na 14-16 godzin (temperatura pokojowa).

Zasmażka:
  • 120 g mąki żytniej (dałam razową)
  • 300 g zimnej wody
Na rozgrzaną, sucha patelnię wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko brązowego koloru (uważać, żeby mąka się nie przypaliła). Uprażoną mąkę przesypać do miseczki i zalać zimną wodą. Wymieszać dokładnie i również odstawić na 14-16 godzin (w tym samym czasie co zaczyn).


Do sfermentowanego zaczynu dodać zasmażkę oraz
  • 330 g mąki pszennej (T650)
  • 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli
Wymieszać składniki i odstawić na 2,5-3 godziny (najlepiej umieścić miskę w foliowej torbie, zawiązanej u góry).
Po tym czasie dodać:

  • 600 g mąki pszennej (T650)
Mąkę dosypywać stopniowo i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski. 
Pozostawić na 20 minut, a po tym czasie przełożyć do foremek - keksówek (wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami). 
Piec chleb rozpoczynając od 10 minut w 250 stopniach C, zmniejszyć temperaturę do 230 i piec kolejne 10 minut, a następnie do 210 stopni i piec jeszcze 25 minut. Studzić na kratce. 


Razem ze mną chleb upiekli



25 komentarzy:

  1. Pięknie wyrośnięty!
    Wszystkiego smacznego Aniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, chlebek wart był zachodu, chociaż u mnie długo wyrastał . Piękny Twój chlebek.
    Do następnego pieczenia- pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, i pieczenie i konsumpcja to czysta przyjemność :))
    Dziękuję za kolejny raz!

    OdpowiedzUsuń
  4. chlebek cudownie wyrośnięty, wspaniale Ci się upiekł:) dziękuję za wspólne pieczenie i do kwietnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, niesamowicie wyrósł, piękny! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak sie cieszę,że ten chleb na każdym blogu udany i zachwytom nie ma końca.
    U mnie chleb długo wyrastał, bo Pan Zakwas obrażony, ale wymienię go na nowszy model, może znudziło mu się już u mnie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wysoki. Nam tez bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu prześlicznie Ci się upiekł:) .... dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, żadnych problemów podczas pieczenia oraz konsumpcji.;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały wypiek! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki cudny bochen Ci się upiekł. Do następnego cudownego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu-pięknie wyrośnięty chleb :) Dzięki wielkie za wspólne pieczenie :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebek wymagał pracy, ale był smaczny, Twój też na taki wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek wymagał pracy, ale był smaczny, Twój też na taki wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzę, że Tobie tez chlebek popękał :) Ale wyrósł chyba bardziej niż mój.Miło było wspólnie piec.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale wyrósł , gigant
    Pyszny chleb potwierdzam

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluję dobrze wyrośniętego chlebka i puszystego miękisza. Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dokładnie tak jak ja będę powtarzać ten chleb, bo nam bardzo posmakował:-) Pięknie Ci wyrósł:-) Do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale ładnie wyrósł Twój chlebek. Pozdrawiam i do kolejnego spotkania piekarniczego

    OdpowiedzUsuń
  21. Udały nam się w marcu te chleby, prawda?
    Dziekuję za wspólne marcowe chlebowypiekanie :)
    Pozdrawiam serdecznie

    M.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  24. Też będziemy do niego wracać :D Pięknie Ci się upiekł!

    OdpowiedzUsuń
  25. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.