piątek, 6 marca 2015

Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z dodatkiem płatków owsianych. Zastanawiałam się, czy będą wyczuwalne, ale nie są. Ten chleb zaakceptowała cała rodzina, bez wyjątku. Orzekliśmy, że jest idealny. Odpowiednio wilgotny i lekko słodkawy - pasował nam zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków. 
Zawinięty w lnianą ściereczkę zachował świeżość przez dwa kolejne dni (pewnie zachowałby i dłużej, ale nie sprawdziłam, bo cały zniknął)
Przepisem (z książki Jefrrey'a Hamelmana) zainspirowała mnie Karolina z bloga Sto kolorów kuchni

Składniki (na jeden duży bochenek):

  • 340 g mąki pszennej chlebowej 
  • 115 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 280 g wody*
  • 50 g mleka
  • 35 g miodu
  • 35 g oleju
  • 10 g soli
  • 3 g drożdży suchych
*wszystkie składniki zostały podane w gramach

Płatki zalać wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto przez 3 minuty (na wysokich obrotach, używam miksera ze spiralnymi końcówkami). Sprawdzić wilgotność ciasta i ewentualnie dodać odrobinę wody lub mąki. Wyrabiać dalej przez około 3-4 minuty (ciasto powinno odchodzić od miski). Uformować kulę i odstawić na 2 godziny do wyrastania (po 1 godzinie ciasto złożyć). Po upływie tego czasu uformować bochenek i odstawić do kosza do wyrastania (lub naczynia wyłożonego ściereczką, posypaną mąką). Pozostawić na 1-1,5 godziny. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 235 stopni piekarnika. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10-15 minut. Dobrze upieczony chleb będzie wydawał głuchy odgłos, kiedy postukamy go od spodu. Wystudzić na kratce. 

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na pieczywo (klik)

3 komentarze:

  1. Oj jak ja Ci zazdroszcze tej weny do wypiekania chleba...
    Niech sobie chociaz popatrze!
    Bo az mi pachnie z ekranu...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - a ten chleb bym właśnie polecała dla tych "bez weny". Mało skomplikowany i szybki w wykonaniu :)

      Usuń
  2. Aniu śliczny bochen:). Piekłam już kilkukrotnie chleb z płatkami owsianymi, więc wiem, że jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.