wtorek, 31 marca 2015

Ciasteczka z patelni z bajki Masza i Niedźwiedź

Maszę i Niedźwiedzia poznaliśmy jakiś czas temu - z polecenia koleżanki, której synek uwielbiał tę kreskówkę. Moje dzieci również urzekły przygody energicznej dziewczynki i Niedźwiedzia o wielkim sercu i niesamowitej cierpliwości. Zresztą nie tylko dzieci, bo zarówno ja, jak i mój mąż, uwielbiamy ją oglądać. 

Z nieukrywaną radością wszyscy sięgnęliśmy więc po "Maszę i Niedźwiedzia" w wersji książkowej. Przyznaję, że do książeczek na podstawie kreskówek to podchodzę raczej sceptycznie, bo z reguły więcej w nich ilustracji, a mało ciekawych tekstów, ale ta seria jest zdecydowanym zaprzeczeniem moich dotychczasowych doświadczeń. 

Śliczne książeczki, z pięknymi ilustracjami i dobrym tekstem. Kto widział kreskówkę, ten wie, że mało w niej dialogów. W książce otrzymujemy dokładnie opisane historie i moje dziewczynki (4,5 i 2,5) słuchają z zapartym tchem - widać, że niektóre sceny, podczas lektury, stają się dla nich zdecydowanie bardziej zrozumiałe. Na ilustracji można zatrzymać się dłużej i omówić sprawę. Kreskówka, mimo iż atrakcyjna, nie ma tej zalety. 

Nie byłabym sobą, gdybym nie zwróciła uwagi na wątki kulinarne. Jestem urzeczona Niedźwiedziem, który gotować lubi, jeść uwielbia i delektuje się herbatą z samowara. Potrafi też dostosować kuchnię do preferencji żywieniowych dzieci - np. smażąc ciasteczka. Moje córki od razu wyłapały nowinkę:

 - "Mamo, a ty umiesz smażyć ciasteczka?"

Ja nie umiem? Niedźwiedź smaży, to i ja usmażyłam! 

Ciastka są dziecinnie proste (choć lepiej, żeby etap smażenia wykonali dorośli. Dzieci mogą pomóc przy zagniataniu i wykrawaniu ciasteczek). Wyszło naprawdę smacznie! Zajadaliśmy niczym  Masza i Pingwinek (z opowiadania "Podrzutek").


Składniki (na około 25 ciasteczek):

  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250 ml)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na ok. 7 mm i wykrawać ciasteczka (podczas wałkowania trzeba troszkę podsypać mąką). Ciastka smażyć na małej ilości oleju, z obu stron - powinny się lekko zarumienić). 











Seria o Maszy i Niedźwiedziu ukazała się nakładem Wydawnictwa EGMONT. 

9 komentarzy:

  1. Ja też nie umiem smażyć ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa - ale już teraz wiesz jak :)

      Usuń
  2. Nie znamy tej bajki ale właśnie mi przypomniałaś że znajoma ją polecała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania - no to się bardzo cieszę, że ci o niej przypomniałam :)

      Usuń
  3. Anula jak ja sie cieszę, że Cię znam ... wirtualnie, bo wirtualnie ale zawsze ... bo Ty mi zawsze jakies fajne książki polecisz .... nawet nie wiedziałam, że Masza i niedźwiedź są w wersji drukowanej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - no to jeśli moje wpisy przydają się chociaż jednej osobie, to już mam powód do radości :) Te książeczki są naprawdę godne polecenia.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.