piątek, 27 marca 2015

Chleb pieczony w garnku rzymskim (z siemieniem lnianym)

Jestem szczęśliwą posiadaczką garnka rzymskiego, ale przez jakiś czas o tym zapomniałam. Wiosenne porządki sprzyjają jednak wspaniałym odkryciom, bo odnajduje się wtedy dużo ciekawych rzeczy. 
Postanowiłam mój odnaleziony garnek reaktywować i zaczęłam piec w nim chleb. 
Na początek dzielę się przepisem na bardzo prosty chleb na drożdżach, z dodatkiem siemienia lnianego (możecie go upiec również w wersji podstawowej, bez ziarenek, albo zamienić na jakieś inne). 
Pieczenie w garnku rzymskim przyrównuje się do warunków pieczenia w piecu chlebowym, nic dziwnego, że chleby wychodzą przepyszne. 

Składniki (na garnek 2,5 l):
  • 600 g mąki pszennej (T650)
  • 7 łyżek siemienia lnianego
  •  7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • ok. 350 ml wody
  • olej oraz otręby do wysmarowania i wysypania garnka
Z podanych składników wyrobić ciasto (jeżeli używacie drożdży świeżych to wymieszać je z pół łyżeczki cukru oraz kilkoma łyżkami wody i odczekać 15 minut, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami). Ciasto można wyrabiać ręcznie lub np. mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jest dobrze wyrobione, kiedy odchodzi od ścianek miski. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1 godziny). 
Garnek rzymski zamoczyć w wodzie na ok. 20 minut. Osuszyć ściereczką i wysmarować olejem, a następnie wysypać otrębami. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i umieścić go (zlepieniem do dołu) w garnku. Odstawić do wyrośnięcia (15-20 minut). Zamknąć garnek i umieścić go w zimnym piekarniku. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (mój piekarnik nie sygnalizuje czy jest już odpowiednia temperatura, więc na wszelki wypadek przyjęłam czas 15 minut). Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę i piec dalej chleb 30-40 minut. 
Po wyjęciu chwilę przestudzić w garnku, a następnie wyjąć i studzić dalej na kratce. 


Po inne przepisy na domowe pieczywo zapraszam tutaj (klik).



7 komentarzy:

  1. Właśnie upiekłam ten chlebek jest rewelacyjny ... dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mysza Myszunia - tak szybko? Rekordowo! Cieszę się, że bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny bochenek Aniu, taki równiutki .... i ten miękkisz:) ... a dłonie Synka jakie fotogeniczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękuję, ale masz oko, że to syn :)

      Usuń
  4. Chlebek się piecze, ale mam pytanie czy po zdjęciu pokrywki zmniejsza Pani temperaturę? ponieważ u mnie góra jest przypalona a spód niedopieczony :(
    Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - nie zmniejszam temperatury, piekę z grzałką góra-dół. Może pomoże ustawienie naczynia w piekarniku jak najniżej - tak żeby góra była jak najdalej od górnej grzałki. Można też w trakcie pieczenia nakryć chleb np. papierem do pieczenia. Piekarniki są różne, może konieczne będzie zmniejszenie temperatury i wydłużenie trochę czasu pieczenia.

      Usuń
  5. Pomimo przypalonej skórki :) chleb bardzo dobry, też piekłam góra dół na środkowym poziomie piekarnika, następnym razem obniżę poziom powinno być lepiej :)
    Pozdrawiam Monika :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.