21:02

Pierogi z morelami

Pierogi są w naszym domu daniem bardzo  ulubionym (zwłaszcza przez Olka). 
Wczoraj wybraliśmy się na spacer i syn z mężem zapragnęli zjeść pierogi w jednej z warszawskich restauracji (a właściwie pierogarni). Pora dnia była już dość zaawansowana więc przystałam na ten pomysł (aczkolwiek nie do końca chętnie, bo ostatnio nie mam w ogóle ochoty jadać poza domem). Pierogi, na które musieliśmy okrutnie długo czekać, co dało nam poczucie tego, że są świeże, nie zaskoczyły nas niczym, a moi chłopcy zgodnie stwierdzili, że domowe są najlepsze.
I całe szczęście:)
Pierogi, które dzisiaj prezentuję różnią się jednym szczegółem od innych z owocami na tym blogu - ten szczegół to dodatek drożdży do ciasta (patent mojej babci). Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej miękkie. 
Polecam wypróbować. 
A na pierogi z morelami chyba nie muszę długo namawiać:)


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • woda (wrzątek) około 1 szklanki (czasem więcej)
  • 15 g świeżych drożdży
  • morele
Zagotować wodę. Do miski wsypać mąkę i wbić całe jajko. Wlewać wodę i mieszać ciasto łyżką. Odczekać chwilę aż lekko ostygnie i dodać pokruszone drożdże, a następnie wymieszać ciasto ręką - ma być miękkie i lekko sprężyste (ja uwielbiam ten moment bo ciasto jest cieplutkie i miło wygrzewa dłonie). Ciasto odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na placek 3-4 mm. Wykrawać kółka (najlepiej sie sprawdza tradycyjna szklanka). 

Na środku kółka kłaść owoc (1/4 moreli). Sklejać brzegi do góry, w zależności od kształtu owocu wychodzą z reguły 3-4 zlepienia. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu około 3 minut. 
Podawać ze śmietaną i cukrem. 












Przepis dodaję do akcji: Morelkowo-Brzoskwiniowo 4



17 komentarzy:

  1. co za pomysł, z morelami pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Na pewno są smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi z morelami, pychota ;) Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynka - dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie:)

      Usuń
  4. Pychota, chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no zdecydowanie domowe są najlepsze:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł z tymi morelami!!! I kształt chińskich pierożków! Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie no, na pierogi z morelami to ja muszę wpaść!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepraszam, czy takie pierogi nadają się by je zamrozić?

    OdpowiedzUsuń