czwartek, 16 sierpnia 2012

Pierogi z morelami

Pierogi są w naszym domu daniem bardzo  ulubionym (zwłaszcza przez Olka). 
Wczoraj wybraliśmy się na spacer i syn z mężem zapragnęli zjeść pierogi w jednej z warszawskich restauracji (a właściwie pierogarni). Pora dnia była już dość zaawansowana więc przystałam na ten pomysł (aczkolwiek nie do końca chętnie, bo ostatnio nie mam w ogóle ochoty jadać poza domem). Pierogi, na które musieliśmy okrutnie długo czekać, co dało nam poczucie tego, że są świeże, nie zaskoczyły nas niczym, a moi chłopcy zgodnie stwierdzili, że domowe są najlepsze.
I całe szczęście:)
Pierogi, które dzisiaj prezentuję różnią się jednym szczegółem od innych z owocami na tym blogu - ten szczegół to dodatek drożdży do ciasta (patent mojej babci). Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej miękkie. 
Polecam wypróbować. 
A na pierogi z morelami chyba nie muszę długo namawiać:)


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • woda (wrzątek) około 1 szklanki (czasem więcej)
  • 15 g świeżych drożdży
  • morele
Zagotować wodę. Do miski wsypać mąkę i wbić całe jajko. Wlewać wodę i mieszać ciasto łyżką. Odczekać chwilę aż lekko ostygnie i dodać pokruszone drożdże, a następnie wymieszać ciasto ręką - ma być miękkie i lekko sprężyste (ja uwielbiam ten moment bo ciasto jest cieplutkie i miło wygrzewa dłonie). Ciasto odstawić na 30 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na placek 3-4 mm. Wykrawać kółka (najlepiej sie sprawdza tradycyjna szklanka). 

Na środku kółka kłaść owoc (1/4 moreli). Sklejać brzegi do góry, w zależności od kształtu owocu wychodzą z reguły 3-4 zlepienia. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu około 3 minut. 
Podawać ze śmietaną i cukrem. 












Przepis dodaję do akcji: Morelkowo-Brzoskwiniowo 4



17 komentarzy:

  1. co za pomysł, z morelami pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - zgadza się:) przepyszne:)

      Usuń
  2. Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Na pewno są smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness - póki sezon warto spróbować:)

      Usuń
  3. Pierogi z morelami, pychota ;) Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynka - dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Amber - nie sposób się nie zgodzić:)

      Usuń
  5. Pychota, chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no zdecydowanie domowe są najlepsze:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł z tymi morelami!!! I kształt chińskich pierożków! Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  8. nie no, na pierogi z morelami to ja muszę wpaść!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam, czy takie pierogi nadają się by je zamrozić?

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.