Z zupami tego typu jest tak, że nie wyglądają ładnie za to są przepyszne. Bardzo aromatyczne dzięki zmiksowaniu warzyw, pożywne. W sam raz dla maluchów:), ale na przykładzie męża wiem, że i dla całkiem dużych (zjadł jej baaaaardzo dużo). Żeby tak jeszcze nasz ośmiolatek dał się skusić...
Składniki:
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1/4 średniego kalafiora
- mała cebula
- 2 jajka
- mąka pszenna (około 3/4 szklanki)
- kilka gałązek drobno posiekanego koperku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz czarny
Cukinię (całą) i kalafiora umyć i pokroić na kawałki (nie muszą być bardzo małe, ponieważ zupa będzie miksowana). Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i całość ugotować do miękkości w niezbyt dużej ilości wody. Zmiksować i dodać oliwę oraz sól.
W osobnym naczyniu przygotować ciasto na kluseczki. Połączyć ze sobą jajka, mąkę oraz koperek i odrobinę soli. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewać do gotującej się zupy (cienkim strumieniem lub po prostu wrzucać małe kluseczki z łyżki). Zagotować i pozostawić na ogniu jeszcze około 3-4 minut. Doprawić do smakiem solą i pieprzem.
Zupa dzięki temu, że dość gęsta doskonale się sprawdza w nauce samodzielnego jedzenia:)
Kruszynka - wygląd ma kontrowersyjny:), ale smak naprawdę super;)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, a koperkowe kluseczki notuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - a jak dodasz troszkę przecieru to mogą być pomidorowe:)
UsuńEwunia ślicznie sobie radzi z zupą:) ...a takiej to i ja bym chętnie spróbowała:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJola - ona ogólnie jada samodzielnie, nie lubi pomocy:)
Usuńo pychotka, taka lekka dobra zupka;)
OdpowiedzUsuńSmaKokosa - takie najlepsze:)
Usuńno smak musi być ciekawy.... myślę o połączeniu warzyw. Ja zazwyczaj robię albo kalafiorową, albo cukiniową, ale teraz spróbuję połączyć smaki!
OdpowiedzUsuńIwona - ciekawa jestem Twojej opinii:)
UsuńA my z Ewcią wiemy co pyszne i dla nas jest apetyczna :)
OdpowiedzUsuńAga-aa - zwłaszcza, że prawie z makaronem;)
UsuńTo mi pasuje! Pełno warzyw i koperkowe kluseczki :)
OdpowiedzUsuńEwa czarująca jak zawsze :)
Ola - a zupka zdecydowanie w Twoim guście:)
Usuńmniam mniam :) ja i zupy bardzo się lubimy
OdpowiedzUsuńZupka pierwsza klasa ;) polecam gotowanie zup i nie tylko w kociołku pod gołym niebem :) http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/zestaw-kociolek-wegierski-pokrywka-trojnogu-inox-palenisko-p-1079.html
OdpowiedzUsuńWychodzą jeszcze lepsze niż w domu, bardzo aromatyczne dania, a samo gotowanie jest przyjemnością :)
Zupa musi być pyszna, wypróbuje przepis, cukinia i kalafior - smakowity zestaw.
OdpowiedzUsuń