niedziela, 5 sierpnia 2012

Lody jagodowe


Po sukcesie z lodami nektarynkowymi zapragnęłam pójść dalej i zrobić lody z jajkami (poddanymi obróbce termicznej). Przyznaję, że moje serce i żołądek skłaniają się bardziej ku tej drugiej wersji:) Już podczas przygotowywania nie mogłam się powstrzymać od podjadania mieszanki mleczno-jajecznej:) Lody wyszły super. Tylko Ewie coś nie smakowały - ale wydaje mi się, że ogólnie kolor jej się nie spodobał:) Następne będą waniliowe;)

Składniki:

  • 200 g jagód
  • cukier +cukier waniliowy (łącznie pół szklanki)
  • 5 żółtek
  • 200 ml mleka
  • 300 g śmietany 30%
Jagody opłukać i zmiksować przy pomocy blendera (ja swoje zagotowałam, ale można też dodać świeże). Ostudzić. 
Żółtka ukręcić z cukrem na kogel-mogel. Do garnka wlać mleko i podgrzewać je na małym ogniu. Stopniowo dolewać kogel-mogel. Zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. 
Do mieszanki jajeczno-mlecznej wlać mus jagodowy, a następnie wymieszać z ubitą śmietaną.
Lody, tak samo jak poprzednio, przygotowałam w wersji na patyku, a pozostałą część zamroziłam w plastikowym pudełku (mniej więcej co godzinę należy je wyciągnąć i przemieszać).
Schładzały się nieco dłużej niż nektarynkowe. Po 5 godzinach były jeszcze nie do końca zmrożone. Za to następnego dnia musiałam nieco odczekać żeby wbić w nie łyżkę do lodów - nie miało to absolutnie wpływu na ich smak:)

15 komentarzy:

  1. Aniu,
    jaka wspaniała pokusa!
    Czy coś jeszcze zostało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - są jeszcze cztery sztuki na patyku:) Olek się pewnie podzieli:)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają. Dla mnie kolor znakomity!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dla Ewy chyba podejrzanie za ciemne:)

      Usuń
  3. dziś w sklepie przystanęłam przed lodówką i zapatrzyłam się na jogurt jagodowy... od razu zachciało mi się tego smaku, a teraz jeszcze te lody! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - warto zrobić póki jeszcze są. Chociaż z mrożonych też pewnie będą dobrze smakować. A jogurt jagodowy też bardzo lubię:)

      Usuń
  4. Mi kolor podoba się i to bardzo. Czekam więc na kolejną lodową odsłonę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu domowe lody to najdoskonalszy przysmak na lato:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, a mnie te jagodowe bardzo się podobają, właśnie kolor jest wspaniały! no i widzę że masz te fajne foremki na lody na patyku, rewelacyjne!
    ja masę jajeczną też lubię podjadać :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - foremki są naprawdę super:) A masę wciąż wspominam przełykając ślinę:)

      Usuń
  7. Uwielbiam lody, a o jagodowych już nie wspomnę, piękne ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie - proponuje dodać 2 łyżki czystej wódki wtedy będą bardziej gładkie i nie zmrożą się na "kamień"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pan Deserek - wypróbuję w wersji "tylko dla dorosłych":) Dziękuję za radę.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.