16:45

Wieprzowina z warzywami i czerwoną fasolą

wieprzowina z warzywami

Wieprzowinę z warzywami i czerwoną fasolą można przygotować dzień wcześniej i cieszyć się domowym obiadem po powrocie z pracy. 
Podałam ją z kaszą jaglaną, ale może być też inna kasza lub ryż. 

Składniki (4 osoby):

  • 500 g wieprzowiny (u mnie szynka)
  • olej lub oliwa (3 łyżki)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cukinia
  • puszka czerwonej fasoli
  • opcjonalnie brokuł (u mnie tylko łodygi, ale może być oczywiście w różyczkach) lub kalarepa
  • sól, pieprz
  • kilka kropli tabasco lub ostra papryka suszona
  • szklanka kaszy jaglanej
Mięso pokroić w małe kawałki. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem lub oliwą. Smażyć aż się lekko zrumieni, a następnie dorzucić plastry marchewki i brokuła lub kawałki kalarepy (jeżeli wykorzystujecie same różyczki to brokuła wrzucić pod koniec gotowania). Posolić. Podlać niedużą ilością wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (w tym momencie dodajemy również różyczki brokuła), dusić przez ok. 10 minut. Dodać fasolę (nie odcedzać, wlać razem z wodą) i doprawić do smaku pieprzem i tabasco (lub ostrą papryką). Pozostawić na ogniu 2-3 minuty i wyłączyć.
Kaszę jaglana ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody. Wodę posolić, zagotować i wsypać kaszę. zamieszać i gotować na małym ogniu ok. 15 minut (ugotowana kasza na powierzchni ma takie charakterystyczne dziurki). Pozostawić w zamkniętym garnku do momentu podania. 
Jeżeli danie przygotowujecie dzień wcześniej: to ja odgrzewam kaszę w następujący sposób: wlewam do garnka odrobinę wody, rzucam ugotowaną kaszę i podgrzewam mieszając. 

4 komentarze: