Jakiś czas temu sąsiedzi poczęstowali nas naleśnikami gryczanymi nadzianymi pieczarkami, żółtym serem, duszonym porem i szynką.
Naleśniki te są specjalnością kuchni francuskiej. Bardzo nam posmakowały.
Tak bardzo, że robimy je teraz przynajmniej raz na dwa tygodnie.
U nas w wersji z tradycyjnymi naleśnikami.
Składniki naleśników (porcja na 4-5 osób):
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- około 2,5-3 szklanki mleka
- olej (2 łyżki do ciasta plus do smażenia)
Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki. Odstawić je na min. 30 minut i usmażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie:
- 2 średnie pory
- 500 g pieczarek
- 300 g żółtego sera
- opcjonalnie szynka
- olej lub oliwa
- sól
Pory pokroić w półplasterki, lekko posolić i krótko podsmażyć na małej ilości oliwy lub oleju. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, a następnie również krótko przesmażyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na środku każdego naleśnika kłaść porcje sera, pieczarek i pora (można również dodać szynkę pokrojoną w paski). Naleśniki składać w kopertę i smażyć z obu stron.
Smaczne te naleśniki muszą być. Fajna wersja. :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :)
Aniu, aleś mi narobiła na nie ochoty:). Koniecznie muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) wyszły pyszne i ten zielony kolor pora świetnie wygląda w kopercie naleśnikowej. Danie wchodzi do menu :)
OdpowiedzUsuńIza.
Iza - bardzo się cieszę, że smakowały :)
UsuńAnuś robiłam je już 2 razy i wierz mi zrobię jeszcze nie raz:). Są obłedne ... wprawdzie troszkę inaczej je robię, ale smaku raczej to nie zmienia:) ...genialne są, po prostu:) Buziaków moc
OdpowiedzUsuńJola - cieszę się, że i Wam tak smakują :)
Usuń